Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Exkluzív interjú a regnáló lengyel bajnok új igazolásával, Vida Kristopherrel!

Vasárnap reppent fel a hír, miszerint a szlovák élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Fortuna Liga) szereplő FC DAC 1904 magyar támadója, Vida Kristopher a héten klubot válthat. A pletyka igaznak bizonyult, a mai napon a hivatalos bejelentés is megtörtént. A játékost telefonon értük utol.

– Szombaton végig a kispadon ültél a Ruzomberok elleni bajnokin, ami után a vezetőedző Hélder Cristovao nyilatkozata sejtelmes, de iránymutató volt. A pletyka gyorsan szárnyra kapott. Gondolom intenzív napokon vagy túl.
– Vasárnap érkeztem meg a menedzseremmel Gliwicébe, ahol a hétfői nap során terheléses teszteken, és az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálatokon vettem részt. Tegnap pontosítottuk a szerződésem minden részletét, megtörtént a hivatalos fotózás, majd a szignóztuk a 2023 nyaráig szóló szerződést.

– Ha jól tudom a Pisat Gliwice kitartóan keresett, legalábbis az újságok tavaly nyáron is hírbe hoztak a bajnokságot megnyerő lengyel klubbal.
– Igen, már a nyáron is szerettek volna leigazolni, de akkor egyéb okok miatt végül nem jött össze a klubváltás. Folyamatosan figyeltek, több mérkőzésen is kint voltak az ősszel, és szó volt róla, hogy a télen újra próbálkoznak. A menedzseremnek Mathias Jans-nak (PannaSport agencyt) sokat köszönhetek. Az elmúlt hetekben rengeteget dolgozott az ügy érdekében, mely nem volt egyszerű.

– Több interjúban is elmondtad, hogy nagyon jól érzed magad Dunaszerdahelyen, de ha lehetőséged lesz felfelé váltani, akkor azzal élni fogsz. Elégedett vagy?
– Igen, már vártam ezt a lehetőséget. Úgy gondolom, hogy a lengyel bajnokság a szlovák előtt jár, erősebb, így minden adott lesz ahhoz, hogy tovább fejlődhessek. Igyekszem gyorsan beilleszkedni, szerencsére lesz pár ember, akit már jól ismerek. Tomas Huk a DAC-ban, Piotr Parzyszek pedig még Hollandiában, a De Graafschapban volt csapattársam.

– Számolsz a nyelvi nehézségekkel?
– Eleinte mindenképpen. Az első tapasztalataim alapján többé-kevésbé azért mindenki beszél angolul. De szeretnék én is nyitni, és el fogom sajátítani a lengyel alapokat, hiszen ez is megkönnyítheti a beilleszkedésemet, és a hétköznapi, illetve a pályán történő kommunikációt.

– Pályafutásod egy igen fontos periódusát töltötted Dunaszerdahelyen. A szurkolók nagyon hamar megszerettek, közvetlenséged révén pedig látszólag egy igen érdekes kapocs alakult ki köztetek. Milyen érzés lezárni ezt az időszakot?
– Nagyon hálás vagyok a klubnak, a csapattársaimnak, mind az öt korábbi és jelenlegi edzőnek, akárcsak a fantasztikus szurkolóknak. Közösen éltük át ezt a gyönyörű fejlődést, amin a DAC végig ment. Amikor ide igazoltam, nem volt stadionunk, az akadémián mindössze két pálya állt és az eredmények sem néztek ki túl jól. Most minden adott ahhoz, hogy tovább nőjön a klub. Büszkeséggel tölt el, hogy ebben a környezetben javulhattam és több mint száz mérkőzésen léphettem pályára! Örökre a szívembe zártam ezt az időszakot, eljött azonban annak az ideje, hogy egy újabb lépést tegyek a karrieremben. Mindent köszönök és szorítok nektek – Hajrá, DAC!

Összegzés

Vida Kristopher még 2016 nyarán érkezett a DAC-ba, ahol első tétmérkőzésén csereként beállva a hónap gólját jegyezte az MSK Zilina ellen. Azóta 124 tétmérkőzésen lépett pályára, és 32 gólt szerzett, amivel a klub történetének negyedik legeredményesebb játékosa lett holtversenyben Eric Pacindával. Találatai mellett 18 gólpasszt is jegyzett László Csaba, Marco Rossi és Peter Hyballa regnálása alatt. A Slovan Bratislava elleni győztes gólja 2019 áprilisában egy hat meccsen át tartó hosszú nyeretlenségi szériát tört meg a nagy riválissal szemben.

A lengyel bajnoki címvédő, jelenleg hatodik Piast Gliwice hosszú távú, 2023 nyaráig szóló szerződést kötött új igazolásával. A transzfer anyagi részleteit egyik fél sem erősítette meg.