Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: Ki emlékszik a La Liga elmúlt 20 évének legfiatalabb játékosaira?!

A spanyol Marca című sportnapilap legutóbb összegyűjtötte a La Liga elmúlt két évtizedének legfiatalabb debütánsait, és megnézte azt is, hogy hol tartanak most az egytől-egyig nagy tehetségként induló játékosok.

A Marca alapos összeállításából kiderül, hogy bizony többen is még a 17. életévük sem töltötték be, amikor szerepet kaptak a ligában. A hosszas listából a Top 10 helyezettet közöljük, rámutatva arra az örök igazságra is, hogy bizony fiatalon valóban nagyon, de nagyon nehéz megragadni a futball legmagasabb szintjén.

10. Iago Bouzon 2000-ben,  16 évesen, 8 hónaposan és 25 naposan a Celta Vigo színeiben debütált egy Espanyol elleni találkozón. Összesen 68 La Liga meccs jutott a hátvédnek, aki 2017-ben vonult vissza a Gimnástic csapatától.

9. Verza Bouzonnál 1 nappal volt fiatalabb, amikor első meccsét játszotta 2003-ban a Villarealban a Betis ellen. 100 La Liga meccsel a háta mögött jelenleg a harmadosztályú Cartegna középpályása.

8. Iker Muniaín – 16 évesen, 8 hónaposan és 11 naposan lépett pályára először az Athletic Bilbao színeiben az Espanyol ellen. Még mindig csak 27 éves, és lejátszott már 310 meccset a Bilbaóban, ahol már most ‘intézményként’ tisztelik.  Kétszeres spanyol válogatottnak is mondhatja magát.

7. Diego Capel – A fénykorában (2008-ban) majd 15 millió euróra taksált bal lábas virtuóz a Sevilla saját nevelésű játékosaként 2004-ben, 16 évesen, 8-8 hónappal és nappal a háta mögött futballozott először a La Ligában, majd hozzátett még 126 találkozót. Jelenelg a máltai Birkirkara FC futballistája, akivel kapcsolatban talán kevesen emlékszünk már arra, hogy bizony volt spanyol válogatott (2) is…

6. Juanmi – A most 26 éves csatárt a Malagánál dobták mély vízbe tíz évvel ezelőtt egy Getafe elleni meccsen (16 évesen, 7 hónaposan és 28 naposan). Azóta vérbeli La Liga-profi vált a most éppen a Real betist erősítő (183 meccs eddig; 42 góllal és 12 gólpasszal) játékosból.

5. Xisco Nadal – Egy újabb fiatal (támadó), akiben bíztak a Villareálnál (16 év, 7 hónap, 6 nap), 2003-ban. Nadal 44 La Liga meccs után alsóbb osztály csapatokban játszott, de felcsapott légiósnak is, mielőtt 33 évesen, 2018 nyarán visszavonult.

4. José Maria Cases – Szintén a “sárga tengeralattjárótól” kapta meg az esélyt a debütálásra, ugyanabban az évben, mint a fentebb említett Nadal, akinél 7 nappal volt fiatalabb, amikor a Real betis ellen pályára lépett. Ezen kívül még egyszer szerepelt a La ligában. Most a görög másodosztályú Doxa Drama középpályása.

3. Paul Quaye –  16 éves, 6 hónapos és 6 napos volt, amikor 2012-ben az Espanyol színeiben debütált. A ghánai középpályásnak finoman szólva sem sikerült megvetnie a lábát a spanyol futball első osztályában, hiszen 24 évesen azóta sem játszott újra a La Ligában. Most a negyedosztályú Moralo CP játékosa.

2. Martin Ödegaard Valósággal felrobbant a transzferpiac, amikor a Real Madrid 2015-ben szerződtette az akkortájt Európa legnagyobb tehetségének is kikiáltott norvég fiatalt. Ödegaard ugyan 16 évesen, 5 hónaposan és 6 naposan debütálhatott a balncók színeiben a ligában, ám ezt követően tökéletes példája egy, a hirtelen jött hírnév miatt megrekedt fiatal karriernek.

Ödegarddról ugyanis ezután  évekig nem hallhattunk, illetve egészen pontosan annyit, hogy próbálja újra felépíteni önmagát. 2020 tavaszán úgy tűnik sikerült is neki, hiszen még mindig a Real Madrid játékosa, a Real Soceidadban eltöltött kölcsönszerződése alatt pedig valósággal berobbant technikás és gólerős játékával a köztudatba. A baszkok kulcsembereként piaci értékét 45 millió euróra taksálja a mértékadó transfermarkt.de, jövőre pedig tárt karokkal várják a Bernabéuban. Még mindig csak 21 éves.

1. José Antonio Reyes – 16 éves és 5 hónapos (egészen pontosan 4 hónapos és 29 napos – a szerk.) sem volt akkor, amikor szeretett Sevillájában debütált az ezredfordulón. Páratlan karrier az övé, hiszen amellett, hogy 348 La Ligás meccset játszhatott (47 góllal és 52 gólpasszal), futballozott az Atlético Madrid, a Real Madrid, az Arsenal vagy a Benfica színeiben is. 22-szeres spanyol válogatott.

Sikerei:

U19-es Európa-bajnok (2002);  1-szeres angol (Arsenal, 2004) és spanyol bajnok (Real Madrid 2007); az Arsenallal FA-kupát (2005) és angol Szuperkupát (2005) is nyert; 5-szörös (!) Európa-liga győztes (3-szor a Sevilla, előtte 2-szer az Atlético Madrid játékosaként); európai Szuperkupa-győztes (2010/11-es idény elején az Atlético Madriddal), valamint a Benficával a portugál ligakupát is a magasba emelhette (2008/09).

Tragikus autóbalesetben hunyt el 2019 júniusában!