Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Brazília a legnagyobb játékosexportőr

Ezerhatszáz külföldön játszó labdarúgóval Brazília a legnagyobb futballista-exportőr a világon a Sporttanulmányok Nemzetközi Központjának (CIES) frissen közzétett tanulmánya szerint. A listán Magyarország az 51. helyet foglalja el 68 külföldön szereplő játékosával.

A CIES a 2019-es év adatait figyelembe véve arra az eredményre jutott, hogy a listavezető Brazíliát – amelynek 1600 légiósa közül 74,6% szerepel élvonalbeli klubban – Franciaország és Argentína követi a sorrendben, előbbi 1027 (74%-uk játszik első osztályban), utóbbi 972 játékossal (75,5%-uk szerepel élvonalban). A fő afrikai játékosexportőr Nigéria 399 labdarúgóval, Ázsiából pedig a japán labdarúgók közül szerződtek külföldre a legtöbben, 161 légiósuk van.

A tanulmány szerint a fogadó ország nyelve is befolyásoló tényező a hazájukból eligazolóknál: a brazilok elsősorban portugál csapatokban játszanak, és csak utánuk következnek az olasz és japán klubok. A franciák leginkább az angol, a belga és a luxemburgi bajnokságban szerepelnek, az argentinokat pedig főleg chilei, mexikói és spanyol klubok foglalkoztatják, míg az orosz focisták legfőbb felvevő piaca csupa volt szovjet tagköztársaság: Örményország, Fehéroroszország és Kazahsztán.