Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: minden játékosnak át kell esnie a koronavírusteszten

A spanyol első és másodosztály klubjainak orvosai a héten összeültek annak érdekében, hogy megbeszéljék, hogyan indulhatnának újra az edzések biztonságosan. Ennek lenne az első lépése az össznépi tesztelés.

Minden orvos egyetértett abban, hogy az első és legfontosabb intézkedés, hogy minden játékost, szakmai stábtagot és alkalmazottat le kell tesztelni, akár tudják róla, akár nem, hogy koronavírusos. Ez lesz az első lépés, mielőtt minden csapat tovább gondolkodna azon, hogy hogyan térnének vissza az edzésekhez. A tesztekkel világossá válik, hogy kik azok, akik dolgozhatnak a csapatokkal.

Három tesztet végeznek majd el: az elsőnél azt fogják megvizsgálni, hogy kik azok, akik már megfertőződtek korábban és kik azok, akik már immúnisak a vírusra. A másodiknál, az edzések megkezdése előtt egy antitest teszt lesz, hogy biztosan kizárják a fertőzötteket, míg a harmadikat közvetlenül a szezon újraindítása előtt végeznék el. Az első tesztre jövő hét kedden kerül majd sor.

A megbeszélés arra is lehetőséget adott, hogy a klubok orvosai elmondják a véleményüket a biztonsági protokollról, amire a La Liga kötelezte a klubokat. Nem minden doktor ért egyet azzal, hogy visszatérhetnek a munkába a csapatok, mert nem tudják 100 százalékosan garantálni a játékosok biztonságát.

Mivel még nincs hivatalos dátum a folytatásra (talán május 4. vagy 11. lehetséges), azt az ötletet mindegyik orvos támogatja, hogy előtte tartsanak egy 15 napos előszezont a játékosoknak, így sokkal nagyobb az esélye, hogy elkerüljék a sérüléseket.