Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Aritz Aduriz 20 év után befejezi a profi labdarúgást – hivatalos

Az Athletic Bilbao 39 éves csatára, Aritz Aduriz orvosai javaslatára befejezi a profi labdarúgást. 

Egy igen szép, 20 éves karriert zár le Aritz Aduriz, aki ma hivatalosan is bejelentette, hogy szögre akasztja a stoplist. A támadó elmondása szerint most már nem kerülheti el a csípőprotézist beültetését, ami egyúttal azt is jelenti, hogy többé már nem állhat a csapata és társai segítségére sem a baszk klubnál, sem pedig a válogatottban.

Aduriz már a szezon elején belengette, hogy minden bizonnyal ez lesz az utolsó idény számára a profi labdarúgásban, és ez most valósággá is vált. Minden bizonnyal nem így képzelte el a búcsút, hiszen még utoljára pályára szeretett volna lépni az Athletic színeiben a Real Sociedad elleni Király-kupa döntőben, aminek a megrendezése viszont még most is bizonytalan a koronavírus-járvány miatt.

A támadó a profi felnőtt karrierjét 1999-ben kezdte meg az amatőr Aurrerá de Vitoria klubban, ahonnan 2000-ben került az Athletic Bilbao utánpótláscsapatába, de a felnőttekhez csak két évvel később, 19 évesen csatlakozott. 2003-ban eladták a Burgosnak, onnan pedig egy évvel később a Real Valladolidhoz igazolt. 2006-ban került vissza az Athletichez, de két évvel később ismét távozott, most a Mallorca csapatához, ahonnan két szezonnal később távozott a Valenciához. Végül harmadjára és utoljára 2012-ben visszatért a Bilbaóhoz, ahonnan most visszavonul. A baszk klub színeiben összesen, minden sorozatot figyelembe véve 405 mérkőzésen lépett pályára, ezeken pedig 172 gólt és 42 gólpasszt jegyzett. Aduriz a egyetlen olyan játékos Lionel Messi mellett a La Liga történetében, aki zsinórban 15 bajnoki szezonban is be tudott találni.

Először 2010-ben szerepelt a spanyol válogatottban, viszont a második meghívásra közel hat évet kellett várnia, amikor már 35 esztendős volt. Ezek után azonban ott lehetett a 2016-os Európa-bajnokságon is a nemzeti csapattal. Összesen 13 alkalommal ölthette magára a címeres mezt, ezeken pedig kétszer talált be a hálóba.