Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: ha van VAR, ha nincs, a Real Madrid akkor is vezetné a bajnokságot

Spanyolország egyik, ha nem a legolvasottabb sportlapja, az AS kiszámolta, hogy a Real Madrid akkor is vezetné a bajnokságot, ha nem használnák a játékvezetők a videóbíró technológiát. 

A Madrid közeli AS szerint a videóbíró nincs hatással a király gárda első helyére. Ezt abból következtették ki, hogy a technológia ebben a szezonban mindössze öt alkalommal avatkozott úgy közbe, hogy a Real Madrid számára kedvező döntést hozott. Érdekesség, hogy ezek a találkozók kétszer fordultak át döntetlenből győzelembe, míg három alkalommal így is vereséget szenvedett Zidane együttese.

A Barcelona a szezon újraindítása óta többször is ellenérzését fejezte ki a Real Madrid által kapott játékvezetői döntések miatt. A katalánok ebben az idényben háromszor kaptak kedvező ítéletet a VAR-tól, viszont csupán egy alkalommal lett a döntetlenből győzelem. Hétszer az ellenfelei kaptak pozitív ítéletet, de ezek során csak egyetlen alkalommal vesztett pontot a Barca, és akkor is csak kettőt.

A lap szerint összességében ráadásul még a Barcelona járt jobban a videóbíró technológia bevezetésével. Ha az előző, 2018/19-es szezont nézzük, akkor a Real Madrid egyaránt négy pontot nyert, illetve vesztett el a VAR döntéseinek következtében, míg a rendszer a katalánok pontszámára egyáltalán nem volt hatással. Mindössze két eset volt az előző idényben, hogy a Barcelona ellen ítélt a videóbíró, míg hatszor a számukra kedvező ítélet született. Ugyanakkor a királyi gárdánál tíz bajnokin is az ellenfél számára hozott pozitív döntést a videóbíró, ennél többször a VAR egyedül a Rayo Vallecanó ellen ítélt többet az akkori kiírásban. A madridiaknak kedvező döntés négy alkalommal született, ennél kevesebb pozitív ítéletet pedig csak a Leganés és a Valladolid kapott a szezonban.

Összességében az mondható el, hogy sem a Real Madrid, sem pedig a Barcelona nem járt volna rosszabbul vagy jobban, ha videóbíró nélkül zajlott volna le a spanyol bajnokság utolsó két idénye.

A 2019/20-as szezon – bal oldalon a valós, a jobb oldalon a VAR nélküli állás:

VAR a La Ligában

(Forrás: AS)