Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ekstraklasa: a Legia éve volt

A ma esti mérkőzésekkel lezárult a lengyel labdarúgó-bajnokság küzdelmei. Történelmi szezont futott a Legia, a varsói együttes az örökranglistán most már az első helyen áll, igaz hármas holtversenyben. És magyaroknak is tudtunk szurkolni.

A Legia nem produkált mindent elsöprő szezont, de ez is elég volt ahhoz, hogy nagyon simán megnyerjék az alapszakaszt. A 63 rúgott góljuknál így sem volt jobb az alapszakasz során, viszont a 30 kapott góllal csak negyedikek voltak a vonatkozó listán.
Az alsó osztályban az alapszakasz, az újonc LKS Lodz gyengécske szerepléséről szólt illetve, a Wisla Krakkó katasztrofális szezonjáról. A krakkói társ-rekordbajnok a bajnokság során 11 meccses nyeretlenségi sorozatot produkált, egy 10 meccses vereség sorozattal.

A bajnoki rájátszás nyertes a Lech Poznan volt, akik a negyedik helyről a másodikra jöttek fel. Még a Legiát is megverték, de a varsói csapat olyan előnyre tett szert az alapszakaszban, hogy ez is belefért nekik. A Legia és a Lech mellett Piast Gliwice végzett a dobogón, így ők is elindulhatnak az Európa Liga selejtezőjében. A címvédő Piast az egyik csapat amely magyar játékost is alkalmaz. Vida Kristopher télen érkezett a csapathoz és ugyan gólt nem szerzett a bajnokságban, de alapember volt.
A liga másik magyar játékosát is a felsőházban kell keresni. Tamás Márk a Slask Wroclaw csapatában játszik. Ő is télen igazolt Lengyelországba és ő is alapember a csapatában. Neki 13 meccse volt a csapatában és 1 gól is összejött neki. Hamarosan bővülhet a magyar légió, hiszen lapunk információja szerint , a frissen feljutó újonc Podbeskidzie a napokban jelentheti be új magyar igazolását

Az alsóházban nem született meglepetés, az alapszakaszt utolsó három helyen záró csapat esett ki a bajnokságból. A Wisla Krakkó pedig megúszta a szégyent és bent maradt az első osztályban. Jövőre a már említett Podbeskidzie, mellett a Stal Mielec már biztosan feljutott, a harmadik csapat kiléte osztályózon dől majd el.

A góllövőlistán egyértelmű volt a Lech Poznán dán légiósának, Christian Gytkjaer győzelme. A dán csatár 24 találattal lett gólkirály, pályafutása során ez a második gólkirályi címe, korábban Norvégiában volt a legjobb gólvadász. A második helyen két spanyol játékos végzett. Igor Angulo és Jorge Felix 16 góllal fejezte be a bajnokságot.