Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Osztályváltások 2020-ban az olasz labdarúgásban

Néhány héttel ezelőtt ért véget az olasz bajnokság valamennyi osztályában a koronavírus-járvány miatt kétségtelenül rendhagyóra sikeredett futballidény…

 

A Serie A 2019-2020-as idényében a SPAL és a Brescia viszonylag simán, a Lecce csak az utolsó fordulóba esett ki az élvonalbeli mezőnyben. Vagyis ahogy az elmúlt években már megszokhattuk, a három feljutóból kettő kiesett – a Hellas Verona viszont a kilencedik helyen maradt bent. Mindeközben a második vonalban a Benevento utcahosszal nyerte meg a bajnokságot, a második helyen pedig a két évvel ezelőtt ugyancsak Serie A-s Crotone jutott fel, miközben a rájátszás megnyerésével a Spezia 1944 óta először szerzett jogot arra, hogy az olasz futball legmagasabb osztályában próbálhassa ki magát. Mindeközben a másodosztály mezőnyéből a Livorno, a Juve Stabia és a Trapani pottyant ki automatikusan, a Perugia pedig a Pescara elleni osztályozó büntetőpárbajában húzta a rövidebbet.
További másodosztályú hírekért kövesd rendszeresen a Serie B magyar oldalt!

A Serie C három csoportjában a március eleji beszüntetéskor érvényes tabella rangsorolt: a három csoportelső automatikusan feljutott a B-be, a többiek pedig az aktuális helyezések alapján vívták meg a rájátszás küzdelmeit nyáron. Ennek köszönhetően a Silvio Berlusconiék által támogatott Monza, az egykori KEK-elődöntős LR Vicenza Virtus és a hat év után visszatérő Reggina jutott fel a Serie B-be. Az egymeccses párharcokkal operáló rájátszás végén a fináléban a Reggiana 1-0-ra legyőzte a Barit. Ezzel a Reggio emiliaiak másfél évtized után jutottak vissza a második vonalba, viszont a két éve a D-be visszasorolt pugliaiak nem tudtak újabb osztályt feljebb lépni. A harmadosztályból az aktuális csoportutolsók estek ki, valamint az előttük lévő négy helyezett csoportonként osztályozót vívott egymással, így végül a Gozzano, a Rimini, a Rieti, a Pergolettese, a Giana Erminio, az ArzignanoChiampo, a Ravenna, a Rende és a Bisceglie csapatai búcsúztak a profik közül. A negyedosztály feljutói között találhattuk a tavaly visszasorolt Palermo csapatát, amely a márciusi lefújás idején biztosan vezette csoportját, viszont a másik kizárt nagy csapat, a Foggia nem járt ilyen jól, mert az utolsó megrendezett forduló idején egy pont híján csak a második helyen állt a csoportjában, így újabb évet kell eltöltenie a negyedosztályban.
További alacsonyabb osztályú hírekért kövesd rendszeresen a Serie C magyar oldalt!

Osztályváltások az olasz profi labdarúgás 2019-2020-as szezonjában:

Kiesett a Serie A-ból a Serie B-be: SPAL, Brescia, Lecce
Feljutott a Serie B-ből a Serie A-ba: Benevento, Crotone, Spezia
Kiesett a Serie B-ből a Serie C-be: Livorno, Juve Stabia, Trapani, Perugia
Feljutott a Serie C-ből a Serie B-be: Monza, LR Vicenza Virtus, Reggina, Reggiana
Kiesett a Serie C-ből a Serie D-be: Gozzano, Rimini, Rieti, Pergolettese, Giana Erminio, ArzignanoChiampo, Ravenna, Rende, Bisceglie
Feljutott a Serie D-ből a Serie C-be: Lucchese, Pro Sesto, Mantova, Grosseto, Matelica, Turris, Bitonto, Palermo

Bővebben beszélgettünk minderről a Calcio Analyst – futballszakember.hu, a Zebraetető és az Azzurri közös podcast adásában: