Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: vereséggel hangolt a Fradi elleni meccsére a Barcelona

A Barcelona a 4., a Getafe pedig az idei 5. bajnokijára készülhetett a Coliseum Alfonso Perezben, ahol még a legnagyobb csapatoknak is meg kell izzadniuk minden egyes pontért.

A Getafe sokszor tudott igazán kellemetlen ellenfél lenni az utóbbi években, ám Bordalas irányítása alatt különösen nehéz ellenük érvényesülni. Ráadásul ha a kék mezesek hazai környezetben játszhatnak, az további hátráltató tényező az ellenfelek számára – ez esetben a Barcelona izgulhatott. Jó kérdés, hogy a Getafe elleni idegenbeli bajnoki, vagy a Ferencváros elleni hétközi BL-meccs lehetett fontosabb a Barca játékosainak, minden esetre előbbivel az utóbbira készülhettek fel – ez volt a főpróba a Fradi elleni összecsapás előtt.

A rózsaszín felsőben feszítő katalánok visszafogottan kezdtek. Különösen az első negyedórában kötötte le őket a hazai gárda, amely szokás szerint rendkívül agresszív volt a középpályán, adott esetben pedig le is támadtak Neto kapuja előtt. A 20. percben viszont megérkezett az első helyzet: Pedri közbenjárásával a labda Messihez került, aki egy gyors lövéssel azonnal próbálkozott is, a kapufa hárított. Innentől a Getafe is élénkebben játszott, mindkét oldalon igyekeztek lövőhelyzeteket kialakítani – ami nem volt könnyű. Lenglet egy szabadrúgás után veszélyeztetett (alig tudott hozzáérni a játékszerhez, így nem lett belőle komoly lehetőség végül), fél óra után pedig Antoine Griezmann került nagyon közel a gólhoz. A francia csatárnak nem sok köze volt a meccshez, ekkor viszont hatalmas ziccerbe került, amit rá nem valló módon puskázott el. Ezzel pedig gyakorlatilag azt is elkönyvelhettük, hogy az első játékrész 0-0-al ér véget.

A folytatás is hasonló forgatókönyv szerint zajlott. A Getafe az ellenfele játékának elrontásával volt elfoglalva, a Barcelona pedig erőtlen támadójátékkal próbálkozott is, meg nem is. Meglehetősen passzívak voltak a csapatok, ennek az állapotnak pedig az 55. percben befújt büntető vetett véget. Az amúgy elég halványan játszó Frenkie de Jong szabálytalankodott a saját tizenhatosán belül, a megítélt tizenegyest pedig Mata értékesítette. A Barcelona tehát eddig megtehette, hogy csak félgőzzel focizgat – innentől teljesítménykényszerben voltak. Ez a nyomás pedig egyáltalán nem ízlett nekik. Sokkal inkább csomót kötött a lábaikra.

Ettől a ponttól ugyanis ha lehet, akkor még semmilyenebb lett a Barca. Egyértelműen az történt a pályán, amit a Getafe akart – a kapura nem igazán tudott veszélyt jelenteni a vendég csapat. Lecserélték az addig messze legaktívabb Dembelét, illetve a szintén néhány szép mozdulatot bemutató Pedrit; a hajrára pedig olyan friss emberek érkeztek, mint Coutinho, Ansu Fati, Trincao, vagy Braithwaite. Akár meglepő, akár nem, hatalmas változás nem következett be a játék képében. A Barcelona 1 kaput eltaláló lövéssel hozta le az összecsapást, nem tudtak mit kezdeni ellenfelük szervezett csapatmunkájával és páratlan szorgalmával. Azzal a melóval, ami végül győzelmet ért számukra.

Lényegében ez egy oktatófilm volt a Fradi számára: ezt kell csinálni és akkor jó eséllyel meg lehet fojtani a Barcát. Az pedig elég jól látható, hogy Koeman együttese meglehetősen elbizonytalanítható jelen pillanatban. Meglátjuk, mire mennek majd a Ferencváros ellen a keddi csoportmeccsen a Camp Nouban.

Getafe – Barcelona 1-0
G.: Mata (56. – büntető)

Getafe: Soria – Olivera, Cabaco, Djene Dakonam, Damian Suarez – Cucurella, Arambarri, Maksimovic, Nyom – Cucho, Mata (Unal). Vezetőedző: Bordalas.

Barcelona: Neto – Dest, Lenglet, Pique, Sergi Roberto (Puig) – Frenkie de Jong (Braithwaite), Busquets, Pedri (Coutinho) – Ousmane Dembele (Ansu Fati), Griezmann (Trincao), Messi. Vezetőedző: Ronald Koeman.

A forduló eddigi eredményei és további programja

Szombat:
Granada – Sevilla: 1-0
Celta Vigo – Atletico Madrid 0-2
Real Madrid – Cadiz: 0-1

Vasárnap:
12:00: Eibar – Osasuna (tv: Spíler2)
14:00: Athletic Bilbao – Levante (tv: Spíler2)
16:00: Villareal – Valencia (tv: Spíler2)
18:30: Alaves – Elche
18:30: Huesca – Valladolid (tv: Spíler2)
21:00: Betis – Real Sociedad (tv: Spíler2)

A bajnokság aktuális állása

 

A góllövőlista aktuális állása