Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Lemondott a Barcelona elnöke – HIVATALOS

Ugyan a hétfői sajtótájékoztatón még kitartott elképzelései mellett, a Barcelona a kedd esti órákban hivatalos csatornáin keresztül megerősítette a sokat kritizált elnöke lemondását…

A Barcelona kedd esti tájékoztatása értelmében Josep Maria Bartomeu klubelnök és a teljes igazgatói tanács lemondott posztjáról, miután november első napjaiban bizalmatlansági szavazást készültek tartani ellenük. A sportvezető álláspontja szerint ezt azért nem hagyta, mert nem akarta, hogy az idősebb, szavazásra jogosult klubtagok az egészségüket kockáztatva tömegesen a szavazóurnákhoz vonuljanak:

“Megfontolt, higgadt döntést hoztunk, amellyel minden kollégám egyetértett. Ugyanezek az emberek szigorító intézkedéseket hoznak, hétvégére kijárási tilalmat rendelnek el és az otthoni munkavégzést javasolják. Nekünk felelősségteljesen kellett cselekednünk, nem írhattuk ki a referendumot. Nem választhattunk a szavazás és az egészség között.

Miért nem mondtunk le korábban? Miután kiestünk a Bajnokok Ligájából, a legkönnyebb lett volna távozni, de döntéseket kellett hoznunk, amit egy korlátozott felelősségű sportvezető nem tehetett volna meg. Ki írta volna alá az új vezetőedző szerződését? Ki képviselte volna a klubot abban, hogy Lionel Messi nálunk folytassa?

A keret átalakítását már hónapokkal ezelőtt meg kellett volna kezdeni. Változtatnunk kellett a csapat dinamikáján, és ez meghatározó játékosok távozását vonta maguk után, akiknek ezúton is köszönöm a klubért tett erőfeszítéseiket. Beépítettük az első csapatba a Barca B fiataljait és a jövő tehetségeit. Ezekkel a döntésekkel volt összhangban Koeman kinevezése is.”

Az 57 éves sportvezető 2014-es regnálása óta rengeteg kritikát kapott, hiszen a katalán óriás évek óta nem tudott kimagasló eredményt elérni nemzetközi szinten, ráadásul a méregdrágán igazolt játékosok többsége nem váltotta be a hozzájuk fűzött reményeket. Sokak szemében a hab volt a tortán, hogy az elnök miatt a klub legendás játékosa, Lionel Messi nyáron benyújtotta a távozási szándékát, melyet később az elnök elutasított, az argentin klasszis pedig beletörődött sorsába, és még egy szezonra maradt a klubnál, mert nem akar pereskedni a Barca ellen.

Bartomeu szerződése jövő tavaszig lett volna érvényes, és az eredeti tervek szerint a Barcelona következő elnökválasztására is csak márciusban kerülne sor, de elképzelhető, hogy a megüresedett poszt miatt ezt korábbi időpontban fogják megtartani.