Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Csodálatos véghajrá, ismét ott vagyunk az Eb-n! – videóval

A magyar válogatott hazai pályán egy nagyszerű fordítással 2–1-es győzelmet aratott Izland ellen, így nemzeti csapatunk a 2016-os franciaországi tornát követően ismét kijutott a kontinensviadalra.

Az összecsapás első lehetőségére csupán az 5. percig kellett várni, ekkor Victor Pálsson fejelte Gulácsi Péter ölébe a labdát. A 11. percben az izlandiak a magyar kaputól 20 méterre szabadrúgáshoz jutottak, Gylfi Sigurdsson állt a labda mögé: az Everton sztárjának lövését Gulácsi fogni akarta, ám a csúszós labda kibabrált vele, így a vendégek viszonylag korán vezetést szereztek. A 22. minutumban a magyar középhátvéd, Willi Orbán veszélyeztetett Szoboszlai Dominik szögletét követően, Hannes Halldórsson kapus azonban a helyén volt. Fél óra elteltével a Ferencvárossal BL-csoportkörös Botka Endre mentett nagyot Gulácsi kapuja előtt – a magyar hálóőr hamar túltette magát a hibáján, ugyanis számos szituációt higgadtan és magabiztosan kezelt. A félidő hátralévő részében kisebb sanszok adódtak mindkét kapu előtt, ziccerig egyik csapat sem jutott. Mígnem a szünethez közeledve a szabadrúgás-specialistánk, Szoboszlai előtt kínálkozott nagyszerű lehetőség: a salzburgi középpályáson kifogott az ellenfél rendkívül magas sorfala, így a labda nem tudod kellőképpen csapódni Halldórsson kapujára. A negyedórás pihenőt megelőzően még mindkét portás védett egy nagyot. Félidőben tehát az izlandiak előnnyel vonulhattak az öltözőbe.

A második játékrészt a Marco Rossi szövetségi kapitányt nélkülözni kényszerülő magyar válogatott sokkal magasabb intenzitással kezdte, az ellenfelet beszorította a saját térfelére. Az 53. percben közel jártunk az egyenlítéshez, méghozzá Szalai Attila megpattanó lövésével, amely kis híján ugyan, de fölé csorgott. Egy órányi játékidő elteltével két fradista, Lovrencsics Gergő és Sigér Dávid is beállt – utóbbi szinte azonnal kiosztott egy kulcspasszt, ám Botka kísérlete elkerülte a kaput. A véghajrában az izlandiak többször is cserére szánták el magukat, már-már a játékot folyamatosan tördelve. Amikor már csak pillanatok voltak hátra a végső sípszóig, egy kavarodásnak köszönhetően a csereként beálló Loic Négo elé pattant a labda, aki ki is egyenlítette a meccs állását. Hosszabbításra nem került sor, hiszen a rendes játékidő ráadásában Szoboszlai egy elképesztő egyéni szóló végén kilőtte a kapu bal alsó sarkát, amivel Magyarország kiharcolta részvételét a 2021-ben megrendezendő Európa-bajnokságra.

Nemzeti csapatunk három nagyágyúval találkozik majd a kontinenstorna csoportmeccsein: az Eb-címvédő Portugália és a világbajnok Franciaország mellett Németország lesz a magyarok ellenfele – előbbi két futballnagyhatalom a Puskás Arénába látogat majd. Válogatottunk sikere történelmi, hiszen először fordul elő olyan, hogy Magyarország két egymást követő Európa-bajnokságon is részt vesz.

Magyarország – Izland 2-1 (0-1)
Gólszerzők: Négo (88.), Szoboszlai (90+2.), ill. Gylfi Sigurdsson (11.)

Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai Attila – Fiola (Lovrencsics), Kalmár (Sigér), Nagy (Négo), Szoboszlai, Holender (Nikolics) – Sallai, Szalai Ádám (Könyves).

Halldórsson – Pálsson, Ragnar Sigurdsson, Árnason, Magnússon – Sigurjónsson (Ingason), Gunnarsson (Skúlason), Gylfi Sigurdsson, Johann Gudmundsson (Bödvarsson) – Bjarnason, Finnbogason (Albert Gudmundsson).

A találkozó videós összefoglalója: