Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: a Barcánál volt a legnagyobb fizetéscsökkentés

A La Liga nyilvánosságra hozta, hogy mennyi fizetést kaphatnak a spanyol első és másodosztály 42 csapatának játékosai a 2020/21-es szezonban.

A koronavírus-járvány miatt az egész világon pénzügyi válságba kerültek a klubok, ez pedig a La Ligában a legjobban a Barcelonát érintette: a katalán együttes 300 millió euróval kevesebb bért fizet majd a szezonban a játékosainak, mint az előző idényben, ami 40 százalékos fizetéscsökkentést jelent. A Real Madridnál is intézkedni kellett, de még így is 80 millió euróval többet költhetnek bérekre, mint a katalánok. Mellettük a Valenciánál csökkentették leginkább a fizetéseket, ahol szinten 40 százalékkal kevesebbet költenek majd erre. A legkisebb bérköltséggel, 34 millió euróval az újonc Elche kalkulálhat.

A La Liga elnöke, Javier Tebas a Marcának arról beszélt néhány napja, hogy a koronavírus komoly problémákat okozott a futballban, és emiatt mintegy 700 millió euróval kellett csökkent a klubok bérköltségét a spanyol csapatoknál. Az liga első embere szerint ez kihatással lehet majd az átigazolási időszakra is.

Néhány együttesnek várhatóan el is kell majd adnia játékosokat a nehéz helyzetre tekintettel”

– nyilatkozta Tebas.

A 20 élvonalbeli csapat a liga szabályzata alapján jelenleg összesen 2.3 milliárd eurót költhet fizetésekre, ami 600 millió euróval kevesebb, mint egy szezonnal korábban. Minden együttes más-más összegből gazdálkodhat, amelyeket különböző tényezők alapján számolnak ki.

Tebas hozzátette, hogy központi szankció nem várható azokkal a klubokkal szemben, amelyeknek túl nagy lesz a fizetési költsége, de figyelmeztette az együtteseket a felelősségteljes gazdálkodásra, írta az MTI.