Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Spanyol Szuperkupa: büntetők és egy nehéz mérkőzés után döntőben a Barcelona – videóval

A Spanyol Szuperkupa elődöntőjében a Real Sociedad és a Barcelona találkozott egymással. Messi egy kisebb sérülés miatt kihagyta a mérkőzést, és meg is érezte a hiányát a katalán együttes, akik bár a vezetést is megszerezték de Jong révén, de a holland miatt lett hosszabbítás is. Végül a büntetőkig jutottak, ahol Ter Stegennek köszönhetően a Barcelona kerekedett felül és jutott be a döntőbe. 

A labdabirtoklásban nem meglepetésre a Barca volt fölényben, de a helyzeteket tekintve kiegyenlített volt a meccs. A 12. percben Gorosabel három csel után Portu elé passzolt, aki végül a jobb alsó mellé lőtt. A 17. percben újabb hazai helyzet jött, ekkor Isak próbálta közelről átemelni a labdát Ter Stegen fölött, de ez nem jött össze neki. A 29. percben megmutatkozott a Barca is, amikor Mingueza jobb oldali beadását a léc fölé fejelte Braithwaite. A 39. percben viszont megérkezett a gól is, a katalánok oldalán: egy szép támadás végén Griezmann adta be a labdát, amit de Jong fejelt a léc alá. A csapatok már nagyon meg sem erőltették magukat a szünetig, így ezzel az eredménnyel vonultak az öltözőbe.

A második félidőt jobban kezdte a Real Sociedad, ami miatt a Barcelona egy kicsit tanácstalanná is vált. A 49. percben ráadásul Oyarzabal beadásába De Jong ért bele a kézzel, amiért a játékvezető büntetőt ítélt a baszkoknak. Oyarzabal állt a labda mögé, és magabiztosan a jobb alsó sarokba lőtt, ezzel kiegyenlítve csapatának. Az 52. perc de Jong egyenlíthetett volna, de túlcselezte magát, majd lövés helyett csak Gorosabelt rúgta meg. A 63. percben de Jong passzát Dembélé három csel után csak a kapu mellé tudta rúgni, míg két perccel később Oyarzabal lőtt centikkel a felsőléc fölé. Ezt követően sok helyzet nem volt, mintha a csapatok csak a hosszabbítást várták volna, amit meg is kaptak a 90 perc elteltével.

A hosszabbítást is a Sociedad kezdte jobban: a 94. percben Zaldua próbálkozott meg közepes távolságból egy lövéssel, amit Ter Stegennek hatalmas bravúrral kellett védenie. A 100. percben Griezmann remek passzát Dembélé rúgta nagyon gyengén kapura és Remiro is védett. Sem a Barcának sem a Sociedadnak nem volt már helyzete az első 15 percben. A hosszabbítás második félidejében viszont a baszkok megnyerhették volna a mérkőzést, de semmi nem jött össze nekik. Először a 110. percben Oyarzabal tört kapura, de elrontotta a végét, majd 5 perc múlva Januzaj lőtte el a labdát a kapu túlsó sarka mellett. Végül a meccslabda a 118. percben érkezett, amikor Puig kezezése után szabadrúgást lőhetett Januzaj nagyon jó helyről, nagyjából 24 méterről, de csak a bal oldali kapufát találta el.

Jöhettek a tizenegyesek! Az első kettőt kihagyták a csapatok, de Ter Stegen Oyarzabal lövését is fogta, majd Willian José tizenegyesét is kivédte. A katalánok sorban lőtték a büntetőket, így hiába jöttek vissza a baszkok, már nem tudtak felzárkózni, így a Barcelona jutott be a döntőbe.

Real Sociedad – Barcelona: 1-1 (1-1) Büntetők után: 1-2
Helyszín: Nuevo Arcángel Stadion (Córdoba) Vezette: José Munuera
Gólszerzők: Oyarzabal (51. – büntetőből) ill. de Jong (39.)
Sárga lap: Le Normand (58.) ill. Dembele (54.), Mingueza (97.)
Kiállítás: – ill. –

Real Sociedad: Remiro, Gorosabel (Zaldua, 91., Jon, 120+1.), Le Normand, Monreal, Zubeldia, Guevara (Zubimendi, 106.), Guridi (Barranetxea, 81.), Merino, Isak (Willian José, 91.), Oyarzabal, Portu (Januzaj, 103.). Vezetőedző: Imanol Alguacil

Barcelona: Ter Stegen, Alba, Araujo, Lenglet, Mingueza (Firpo, 114.), Busquets (Puig, 91.), de Jong, Pedri (Pjanic, 91.), Griezmann, Dembele, Braithwaite (Trincao, 78.). Vezetőedző: Ronald Koeman