Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

UEFA: döntöttek a PSG-Basaksehir BL-mérkőzés játékvezetőinek ügyében

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) döntést hozott a PSG-Basaksehir Bajnokok Ligája csoportmérkőzésen a negyedik játékvezetőtől elhangzott rasszista megnyilvánulás ügyében. 

Az UEFA döntése alapján Sebastian Coltescu negyedik játékvezető megnyilvánulása nem tekinthető rasszistának, és ezért nincs szükség fegyelmi intézkedésekre a találkozó román játékvezetőivel szemben.

Mint ismeretes, a december 8-i PSG-Basaksehir BL-csoportmérkőzésen Coltescu, valamint Octavian Sovre asszistens is románul az “ala negru” (magyarul “az a fekete”) kifejezéssel azonosította Ovidiu Hategan számára a Basaksehir kameruni másodedzőjét, Pierre Webót. A török és a francia csapat játékosai a szó hallatán olyannyira felháborodtak, hogy együttesen levonultak a pályáról és nem folytatták a mérkőzést.

Az eset nagy port kavart egész Európában, de az UEFA nem tartja rasszistának a megnyilvánulást. Ezt azzal magyarázza, hogy jelen eseten a szó jelentésének nyelvészeti, jelentéstani természetét kell vizsgálni, amelyben a “negru” (fekete) szót nem pejoratív és negatív melléknévként írják le. Emellett azt is megemlítik a jelentésben, hogy a “fekete” szót széles körben használják a rasszizmus ellen küzdő szervezetek és követőik, így használata nem lehet diszkriminatív.