Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Galatasaray siker a rangadón, még nem lefutott a bajnoki cím Törökországban

Törökországban a 38. fordulót rendezték és igazi szuper rangadót láthattunk: az éllovas Besiktas a Galatasaray otthonába látogatott; a Fenerbahce pedig Szalai Attilával a soraiban próbálta behúzni a három pontot.

 

Habár a Besiktas előnybe tudott kerülni, még egyáltalán nem lefutott a bajnokság Törökországban – pláne nem egy ilyen derbi után. A helyzet az, hogy csak most kezd igazán kiéleződni a küzdelem a bajnoki hajrában. (ezen kívül már csak két forduló van hátra a bajnoki szezonból)

A fordulót a 3. helyről kezdő Galatasaray fogadta az éllovas Besiktast, ez a rangadó pedig így nem csak a résztvevő felek kiléte miatt volt feszült, hanem a nagy tét miatt is. A vendégek egy győzelemmel hatalmas lépést tehettek volna a végső siker felé, ám a Galata diadala szinte teljesen nyitottá tette volna a hátra lévő fordulókat. Az a tény pedig, hogy a holland válogatott támadója, Ryan Babel már a 11. percben betalált a fekete mezesek hálójába, az utóbbi forgatókönyv felé lökte el az esélyeket.

Miután korán átvette a vezetést a Galatasaray, fegyelmezetten védekezni kezdtek és átadták a teret a Besiktasnak. A vendégek nem sok mindent tudtak kezdeni az első félidőben, de jó tempóban játszottak és folyamatosan érződött az a jellegzetes feszültség, ami az ilyen rangadókon rendre benne van a levegőben. Aztán idővel másfajta feszültség is érződni kezdett: nem voltak ugyan nézők, de kezdtek helyenként kissé elszabadulni az indulatok és mindenki “kedvenc” török játékvezetője, Cakir is középpontba került. Az első játékrész végén két büntetőt is láthattunk némi videózgatás után – előbb Ghezzal egyenlített a 42. percben, majd a ráadásban Falcao válaszolt a másik oldalon.

A szünet után mindkét oldal még stabilabb és fegyelmezettebb volt mint azelőtt, így sok helyzetet továbbra sem láthattunk. A Besiktas futott az eredmény után és igyekeztek támadni, de a hazaiak valamennyire tudták zavarni őket. A Galata sokszor már az ellenfél térfelén megkezdte a letámadást és így a Besiktas labdakihozatalai is rendre megakadtak. A Galatasaray ügyes és jó futballal rukkolt elő, a 76. percben pedig újabb gólt szereztek Arda Turan révén, amivel gyakorlatilag eldöntötték a meccset. A Besiktas előnye így 2 pontra olvadt, a Galatasaray pedig 3 egységnyire követi őket a harmadik helyen.

A másik bajnoki főszereplőnek sem volt egyszerű estéje. A Fenerbahce ugyanis már  a 3. percben hátrányba került az Ankaragücü otthonában és ez jelentősen áthúzta a számításaikat. A 42. percben ugyan ki tudtak egyenlíteni Turan révén, de a vendégek utána nagyon megszenvedtek ellenfelükkel. Már úgy nézett ki, hogy botlanak és buknak két pontot, amikor a 96. percben Valencia révén sikerült ismét betalálniuk és övék lett végül a három pont. Így a második helyet is meg tudták tartani, a hátrányuk pedig 2 pont a Besiktas mögött. Szalai Attila kezdőként közel 80 percet töltött a pályán.

Galatasaray – Besiktas 3-1
G.: Babel (11.), Ghezzal (42. – büntető), Falcao (45+1. – büntető), Arda Turan (76.)

Ankaragücü – Fenerbahce 1-2
G.: Potuk (3.), Tufan (42.), Valencia (96.)