Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A Copa América rekordjai

Ha minden az előzetes tervek szerint halad, akkor kereken egy hónap múlva kezdődik a tavalyról idén nyárra halasztott Copa América küzdelemsorozata, melyre a tervek szerint Argentínában és Kolumbiában kerülhet sor. Ennek alkalmából következő összeállításunk a dél-amerikai kontinensbajnokság történetének különleges rekordjaival foglalkozunk…

A Campeonato Sudamericano (dél-amerikai bajnokság) a legrégibb nemzetközi labdarúgótorna a világon. Az első kiírása 1916-ban történt – 14 évvel az első világbajnokság előtt. A sportág ugyan az angoloktól indult, de a 19. század második felétől Dél-Amerikában is egyre jobban terjedt, országok közötti nemzetközi kontinenstornát is ott rendeztek először, és 1930-ban az első világbajnokságnak is Uruguay adhatott otthont.

Mostani nevén a Copa América a világ- és az Európa-bajnokság után a harmadik legnépszerűbb nemzetközi futballtorna a világon, a kontinensbajnokságok közt a második legtöbb érdeklődőt vonzza.

Az eddigi 46 tornán a tíz dél-amerikai országból nyolc elhódította már a kontinens legjobbjának járó címet, csak Ecuador és Venezuela nem volt még győztes. A 46 kiosztott aranyérem közül a legtöbbet Uruguay (15), Argentína (14) és Brazília (9) zsebelhette be. Paraguay, Chile és Peru két-két, míg Kolumbia és Bolívia egy-egy elsőséggel bír

Uruguay a 15 győzelme mellett hat ezüst és kilenc bronzéremmel rendelkezik, 30 dobogós helyezésénél egyedül az argentinok voltak nagyobb éremhalmozók, hiszen nekik 14-14 első és második helyezés mellett öt harmadik hely jóvoltából 33 medália jutott. Az örökös éremtáblázat harmadik helyén Brazília áll kilenc arany, 11 ezüst, hét bronzérem által (27 dobogós helyezés), míg Paraguay 15-ször (2-6-7), Chile (2-4-5) és Peru (2-1-8) pedig egyaránt 11 alkalommal zárt az első háromban. A meghívottak közül Mexikó a legeredményesebb két ezüst-, és három bronzérem révén.

A 46 dél-amerikai kontinensbajnokság közül Uruguay 44, Argentína 42, Chile 39, Paraguay 37, Brazília 36 eseményen vett részt.

A torna házigazdája a legtöbbször Argentína volt, idén már 11. alkalommal ad otthont a Copának, míg a társrendező Kolumbia 2001 után másodszor házigazda. A gauchókat Uruguay és Chile hét-hét, Peru hat, Brazília öt rendezéssel követi. Egyszer fordult elő, hogy a tornát nem a földrészen bonyolították le, amikor a 2016-os centenáriumi Copa otthona az Egyesült Államok volt.

Nem dél-amerikai válogatottként a legtöbbször Mexikó vett részt a tornán (tízszer), Costa Rica ötször, az Egyesült Államok négyszer indult.

A Copa történetének legnagyobb arányú győzelmét Argentína aratta Ecuador felett 1942-ben egy 12-0-s diadal formájában, a lőtt gólok számában ugyancsak ehhez a mérkőzéshez köthető a mindenkori rekord.

1993 óta az egyenes kieséses szakaszban bevezették a tizenegyespárbajt, ebből a legtöbbet a brazilok játszották és nyerték is meg – kilenc alkalomból ötször diadalmaskodtak. Az egynél több párbajban résztvevő csapatok közül Chile mondhatja magát a leghatékonyabbnak, négyből három ilyen győzelmükből kettő ráadásul Copa-döntő volt, 2015-ben és 2016-ban egyaránt szétlövésben múlták felül az argentinokat. Uruguay 4-5-ös, Argentína 3-5-ös győzelem-vereség mutatóval bír, ha tizenegyesrúgásokra került sor a viadalon.

A bajnokság történetének legjobb góllövője az argentin Norberto Méndez és a brazil Zizinho 17-17 találattal, mindketten az 1940-es, 1950-es években alkottak. Az aktívak közül a peruiak gólfelelőse, Paolo Guerrero 14 góljával az örökranglista ötödik helyén áll.

A legtöbb mérkőzést a tornán az említett Zizinho és a chilei kapus Sergio Livingstone játszották, szám szerint mindketten 34 találkozón szerepeltek. Nem sokkal van tőlük elmaradva a holtversenyben negyedik Lionel Messi 27 fellépésével, az argentin világklasszis adott esetben már az idei tornán beállíthatja a csúcsot.

A hőskor uruguayi sikercsapatából Ángel Romano hat alkalommal volt győztes válogatott tagja, ezzel egyénileg ő birtokolja a legtöbb aranyérmet a Copáról.

Guillermo Stábile ülhetett le a legtöbb alkalommal a kispadra, az 1941 és 1957 között hét tornán résztvevő argentin szakvezető 44 Copa América-meccsen irányította a válogatottat, hatszor meg is nyerték a tornát. Az uruguayiak tanára, Óscar Tabárez 30 mérkőzésével a rangsor negyedik helyezettje, és az idei seregszemlén minden esélye meg lehet rá, hogy felzárkózzon egészen a második pozícióig.

 

 

A Copa América csoportbeosztása

A csoport: Argentína, Bolívia, Uruguay, Chile, Paraguay
B csoport: Kolumbia, Brazília, Venezuela, Ecuador, Peru

További dél-amerkai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!