Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: Az Atletico Madrid lett a La Liga idei bajnoka! – videóval

A La Liga idei szezonjának utolsó, 38. fordulója kicsiben összefoglalta az egész évet. A bajnoki cím nem véletlenül dőlt el ilyen nehezen az Atletico Madrid és a Real Madrid között.

A szezon első felében egyértelműen dominált a bajnokságban az Atletico Madrid és úgy nézett ki, könnyedén meg is nyerhetik a pontvadászatot. A tél folyamán azonban jött a hullámvölgy és az utolsó hónapokban már elég sok pontot hullajtott el Cholo Simeone együttese. Két pont előnyük azonban még így is maradt az utolsó fordulóra, miután a Real Madrid és a Barcelona is kritikán aluli teljesítményt nyújtott idén. Sokat elárul az idei spanyol bajnokságról, hogy a három nagy közül szinte egyik sem tudott látványos, szórakoztató játékot bemutatni huzamosabb ideig – amire emberemlékezet óta nem volt példa. A riválisok hanyatlása okán viszont az Atletinek esélye nyílt egy újabb bajnoki címre 2014 után. Ehhez már csak le kellett volna győzniük a kiesés elöl menekülő Valladolidot idegenben.

A mérkőzés abszolút az előzetes várakozásoknak megfelelően indult. A Matracosok egyből próbálták átvenni a játék irányítását és igyekeztek rögtön az első percektől helyzeteket kialakítani a maguk nyugodt tempójában. Szépen alakulgatott a meccs az ő szempontjukból – egészen a 18. percig. Ekkor ugyanis a Valladolid kapuja előtt végezhettek el szögletet, ám a hazaiak labdához jutottak és megkontrázták a fővárosiakat. Egy gyönyörű és villámgyors ellentámadást vezettek, amibe még Plano labdakezelési hibája is belefért. A korábbi Real-nevelésű középpályás ugyanis nem hibázott és eltette a labdát Oblak mellett a rövidbe, a Valladolid pedig előnybe került.

Mindez azért volt kínos, mert az Atletico favoritként csak egy dolgot nem tehetett meg: nem kaphatott ki. Márpedig hamar hátrányba kerültek, ami egyből érdekessé tette ezt a bajnoki finálét. Az idei Real Madrid azonban hozta a formáját és két perccel később (egy időben játszották a meccseket) a 20. percben ugyancsak hátrányba került a Villarreallal szemben. A találatot a vendégek 18 éves játékosa, Pino szerezte. A két nagy sztárklub tehát, amelyek a címért harcoltak, egyaránt vesztésre álltak – ez nagyon sokat elmond ennek a két csapatnak az egész szezonjáról is. Ráadásul nem is tudtak gyorsan reagálni a kialakult helyzetre: habár lehetőségek akadtak ugyan (főleg az Atleticónál), mindkét fél vesztésre állt a félidőben. Volt honnan feljönniük az utolsó 45 percben.

Az Atletico hozta is a kötelezőt, igyekeztek sebességet váltani. A Valladolid hősiesen védekezett, ám a madridiak nyomása érezhetően nem esett jól nekik. Helyzetekig ritkán jutott el a Simeone-csapat, viszont benne volt a gól a levegőben. Az 57. percben aztán egy egyéni villanás döntött: Angel Correa két embert is be tudott csapni a tizenhatosnál, majd ütemtelenül el tudta pöckölni a labdát a hosszúba. Parádés mozdulatsor és egy igazán fontos találat – innentől az Atleti ismét nyeregben volt a végső győzelem kapcsán. Az utolsó fél órában már nem kellett megváltaniuk a világot, de szerencsére nem unatkoztunk. A Valladolid szinte azonnal egy hatalmas helyzettel válaszolt az egyenlítésre, de nem tudtak betalálni – a túloldalon viszont néhány perccel később zörrent a háló. Egy kapitális Sergio Guardiola hiba után Luis Suarez lódulhatott meg a labdával zavartalanul és vezethette rá Jordi Masipra a labdát egy az egyben. Az uruguayi nem hibázott, így az Atletico fordítani tudott. Lényegében eldőlt a bajnoki cím sorsa.

Eközben a másik pályán a Real aktivizálta magát ugyan és jelentősen megugrott a próbálkozások száma, a hőn áhított gól csak nem akart összejönni. Unai Emery csapata alaposan megtréfálta őket, a nehéz helyzetben pedig még Isco, Rodrygo, vagy Marcelo becserélése sem segített. Az 58. percben Benzema betalált ugyan, de később les miatt érvénytelenítették a gólját. A 87. percben aztán végül sikerült kiegyenlítenie Rodrygo beadása után, a hosszabbításban pedig Modric is gólt szerzett – de ennek már nem volt jelentősége. Az Atletico ugyanis minden nehézség ellenére ki tudta szenvedni a három pontot ebben az utolsó fordulóban, így be tudták biztosítani a bajnoki címüket.

A látottak alapján teljesen megérdemelten tudtak diadalmaskodni idén – a három nagy közül egyértelműen ők tudtak a legjobban teljesíteni a saját tudásukhoz képest. Helyenként ráadásul egész nézhető játékkal, ami amúgy nem jellemző rájuk. Megküzdöttek érte, az biztos!

Valladolid – Atletico Madrid 1-2
G.: Plano (18.), Angel Correa (57.)

Real Madrid – Villarreal 2-1
G.: Pino (20.), Benzema (87.), Modric (92.)

A 38. forduló eredményei és programja

Péntek
Levante – Cadiz 2-2

Szombat
Valladolid – Atletico Madrid 1-2
Real Madrid – Villarreal 2-1
Eibar – Barcelona 0-1
Celta Vigo – Betis 2-3
Elche – Athletic Bilbao 2-0
Huesca – Valencia 0-0
Osasuna – Real Sociedad 0-1

Vasárnap
18:30 Granada – Getafe (Spíler 2)
21:00 Sevilla – Alaves (Spíler 2)

A tabella jelenlegi állása

A góllövőlista jelenlegi állása