Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Zidane a Real-szurkolókhoz: „Mindig egy leszek közületek”

A spanyol élvonalbeli bajnokságban szereplő Real Madrid távozó vezetőedzője Zinedine Zidane nyílt levélben szólt a szurkolókhoz, az elnökhöz, valamint az újságírókhoz. Az írásból az is kiderül, hogy a 48 esztendős szakember miért döntött a távozás mellett.

„Kedves Real Madrid-szurkolók!

Az első naptól kezdve, hogy megérkeztem Madridba és viseltem a habfehér mezt, szeretetet kapok tőletek – ennek már több mint 20 éve. Mindig is úgy éreztem, hogy különleges kapcsolat van közöttünk. Hihetetlen büszkeséggel tölt el, hogy játékosa és edzője is lehettem a világ legnagyobb klubjának, ugyanakkor megmaradtam egyszerű szurkolónak is. Úgy döntöttem, hogy levél formájában elbúcsúzok tőletek, valamint elmagyarázom a távozásom okait.

Amikor 2019 márciusában elfogadtam a Real Madrid ajánlatát, és nyolc hónapnyi kihagyás után visszatértem az egyesülethez, az egyrészt Florentino Pérez elnöknek volt köszönhető, másrészt pedig nektek, akik napról napra kértetek erre. Bárkivel találkoztam az utcán közületek, úgy éreztem, hogy bíztok bennem, lelkesedtek az esetleges visszatérésem miatt. A Real Madrid értékeket képvisel: a klub nemcsak a tagoké, hanem a szurkolóké, az egész világé is – én is ehhez tartottam magam. Példát akartam mutatni. Madridban lenni 20 éven keresztül, ez a legszebb dolog az életemben. Szívből állíthatom, hogy mindig hálás leszek Florentino Péreznek, hogy 2001-ben elősegítette az átigazolásomat, annak ellenére, hogy sokat ellenezték azt. Köszönettel tartozom.

Most úgy döntöttem, hogy távozom, ezt pedig meg szeretném értetni veletek. Nem arról van szó, hogy belefáradtam volna az edzői tevékenységembe. Amikor 2018 májusában befejeztük az közös munkát, úgy éreztem, hogy megannyi siker és trófea után a csapatnak szüksége van új impulzusokra annak érdekében, hogy legmagasabb szinten maradjon. Ezúttal más a helyzet. Most azért távozom, mert úgy gondolom, hogy a klubnak nincs meg az a hite bennem, amire szükségem lenne. Nem kapom meg azt a támogatást, ami a közép- vagy hosszútávú célok elérését szolgálná. Én értem a labdarúgást, és azzal is tisztában vagyok, hogy egy ekkora klubnak, mint a Real Madrid milyen igényei vannak. Ha nem nyersz, menned kell. Sajnos az feledésbe merült, amit napról napra felépítettem, ahogyan a játékosokkal és a 150 stábtaggal ápolt kiváló kapcsolatom is. Győztes mentalitású vagyok, ezért is lehettem itt. Azonban vannak dolgok, amelyek számomra fontosabbak a trófeáknál: az emberek érzései, maga az élet. Ilyen szempontból valami megtört a klubnál. Ez sok esetben frusztráló volt.

Tiszteletet szeretnék mindazért, amit közösen elértünk. Szerettem volna, ha az egyesülethez és az elnökhöz kötődő kapcsolatom picit más lett volna az utóbbi hónapokban. Természetesen nem kivételezést kértem. Manapság egy edző csupán két szezon tölthet el egy klubnál, még akkor is, amikor viszonylag sikeres munkát végez. Ahhoz, hogy a projekt tovább tartson az emberi kapcsolatok figyelembe vétele nélkülözhetetlen – ez fontosabb a pénznél, fontosabb a hírnévnél, fontosabb mindennél. Ápolni kell a kapcsolatokat. Ezért is fájt annyira, amikor a sajtóban azt írták, hogy elbocsátanak engem, ha nem nyerjük meg a következő meccset. Ráadásul nemcsak nekem fájt, hanem az öltözőt is érzékenyen érintette, hiszen bizonytalanságot, félreértéseket váltottak ki a cikkek. Szerencsére a fiúk mindig harcoltak értem. Amikor a dolgok rosszra fordultak, mindig megmentettek engem egy csodálatos győzelemmel. Hittek bennem. Ők pedig tudták, hogy hiszek bennük. Természetesen nem vagyok a legjobb edző a világon, de a bizalmat bárkinek képes vagyok megadni – legyen szó játékosról vagy segítőről. Tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy mire van szüksége egy csapatnak. A madridi 20 évem alatt rájöttem, hogy a szurkolók nyerni szeretnének, de ami ennél is fontosabb: mindig bele kell adni mindent. Biztosíthatok mindenki, hogy mi százszázalékosan végeztünk a munkánkat – edzők, labdarúgók és alkalmazottak egyaránt.

Egyúttal szeretnék üzenetet küldeni az újságíróknak is. Több száz sajtótájékoztatót tartottam, és sajnos nagyon keveset beszéltünk a futballról. Pedig tudom, hogy mindannyian szeretitek ezt a sportágat, amely összehoz bennünket. Örültem volna, ha a kérdések nem állandóan vitákat és bizonytalanságot szülnek, a fociról kellemesebb beszélgetéseket folytathattunk volna. Ne feledkezzünk meg a futballról, törődjük azzal.

Kedves Real Madrid-szurkolók, mindig egy leszek közületek.

Hala Madrid!”

Zinedine Zidane