Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2020: izgalmas, helyzetekkel teli döntetlent játszott Wales Svájccal – videóval

Az Európa-bajnokság második csoportmérkőzésén Wales és Svájc találkozott egymással az A-csoportban. A meccs a fejesekről szólt, ebből születtek a gólok és a legnagyobb helyzetek is. Végül hiába játszottak fölényben a svájciak, nem bírtak a walesi válogatottal, így döntetlennel zárták az első mérkőzésüket. 

(Photo by Dan Mullan/Getty Images)

Nagyon dominált Svájc az első félidőben, ez viszont csak meddő fölény volt, mivel a helyzeteik nem voltak minőségiek. Az első nagyobb megmozdulás is Wales-nél volt a 15. percben, amikor Kiefer Moore ugrott a legmagasabbra a védők között és erőből próbált a léc alá fejelni, de Yann Sommer jól rugaszkodott el és bravúrral védeni tudott. Moore ezt követően meg is sérült, és egy fejkötéssel tudott csak visszajönni a pályára. A 21. percben már azért veszélyeztetett Svájc is, ekkor a szögletből középre érkező labda Fabian Schär fejéről laposan a kapu közepe felé indult el, és talán már úgy is látta, hogy bent van, de Danny Ward bravúrral védeni tudott. A 27. percen hatalmas helyzete volt Svájcnak, amikor Haris Seferovic hagyta ott emberét a kapu előtt, de az átvétel után a kapu bal oldala mellé lőtte a labdát. A svájciak rengeteg szögletet lőhettek, de egyik sem volt veszélyes egészen a 46. percig, amikor is Breel Embolo próbálta meg kiugratni csapattársát, de Seferovic lövése a kapu fölé ment, így 0-0-val mehettek szünetre a csapatok.

A második félidőben már változott a játék képe, mintha Svájc egy kicsit átengedte volna a kezdeményezést Walesnek, akiknek így több lehetőségük is volt. Az első helyzet azonban a 49. percben Svájc oldaláról érkezett, amikor Embolo szlalomozott át a védőkön és egy az egyben vihette a labdát a kapusra, de Ward elcsípte a lövést. Az ezt követő szöglet után pedig már meg is szerezték a vezetést. Shaqiri ívelte be remekül a labdát a kapu elé, ami meg is találta Embolo fejét, ő pedig jól ugrott fel és a kapu bal oldalába tudott fejelni. Az 52. percben Embolo tette le a labdát Kevin Mbabu elé, de a játékszer végül a kapu bal oldala mellett ment el. Wales ezt követően egyre jobban kezdett feljönni, ebben az etapban kezdték a svájciak átengedni nekik az irányítást, még úgyis, hogy a labdabirtoklásban még mindig magasan a vendégek vezettek. A 74. percben azonban szinten egy szöglet után, szintén egy fejessel Wales kiegyenlített. Joseff Morrell sarokrúgása után Kieffer Moore fejelt közelről a kapu bal alsó sarkába. A 77. percben Embolo ismét vezetést szerezhetett volna, de hatalmas lövése végül csak a kapu felett szállt el. A mérkőzés végére egyre jobban kezdett megijedni Svájc, és nagy nyomást helyezett ellenfelére, de semmi nem jött össze nekik. A 85. percben Mario Gavranovic a léc alá is lőtt, de hiába ünnepelt, mert a videóbíró segítségével a játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot. Három perccel később Gavranovic újra próbálkozott, de csak a kapu mellé lőtte a labdát. A 90. percben pedig Embolo zárhatta volna le a mérkőzést, de a léc alá tartó fejesét a kapus elképesztő bravúrra védte, amivel megmentette csapatát a vereségtől, mivel a mérkőzést 1-1-es döntetlennel fújták le.

Wales – Svájc 1-1 (0-0)
Helyszín: Bakui Olimpiai Stadion (Baku) Vezette: Clement Turpin (francia)
Gólszerzők: Moore (74.) ill. Embolo (49.)
Sárga lap: Moore (47.) ill. Schär (30.), Mbabu (63.)
Kiállítás: – ill. –

Wales: Ward, Mepham, Davies, Rodon, Roberts, Ramsey (Ampadu, 90+3.), Allen, Morrell, Bale, James (Brooks, 75,), Moore. Szövetségi kapitány: Robert Page

Svájc: Sommer, Elvedi, Schär, Akanji, Mbabu, Xhaka, Freuler, Rodriguez, Shaqiri (Zakaria, 66.), Embolo, Seferovic (Gavranovic, 84.). Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic

Az A-csoport jelenlegi állása:

A góllövőlista jelenlegi állása: