Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2020: A győzelemnek nem, de számos egyedi rekordnak is ‘örülhettek’ a spanyolok!

Mint ismert, Spanyolország hatalmas fölényben futballozva, gól nélküli döntetlent ért el Svédország ellen. A meccs több szempontból is emlékezetes marad  spanyolok számára. 

Alvaro Morata kihagyott lehetőségei; a több mint háromszoros labdabirtoklási fölény; vagy a hatalmas különbség a gólszerzést (17-4) illetően mind-mind olyan mutatók, amelyek a spanyolok egyértelmű fölényét sugallják a találkozó kapcsán.

Az elhullajtott pontok ellenére azonban mégis egy különleges meccset játszott a spanyol válogatott, amely régi énjét csillogtatta.

Moratáék ugyanis már az első félidőben 419-szer passzoltak egymáshoz, és 85%-ban birtokolták a labdát. Amióta a labdarúgás statisztikai adataival foglalkozó Opta gyűjti az Európa-bajnokságok különböző statisztikáit (1980) utóbbi önmagában egy hatalmas rekord, de a 419 passz közelében sem járt még nemzeti csapat Európa-bajnokságon!

További érdekesség, hogy az első 45 percben, a 419 passzból 303 (!) is az ellenfél térfelén történt, amely szintén Eb-rekord… Csak viszonyításképpen: A svédek ez idő alatt 38 passzal próbálkoztak a spanyol térfélen…

A meccs végére a spanyol válogatottnak sikerült megdönteni saját, 9 évvel ezelőtt felállított csúcsát is: A 2012-es tornán a Xavi fémjelezte válogatott 859-szer passzolt Írország ellen (a Barca klasszisa ekkor nyújtotta legendás teljesítményét, a maga 136 átadásával -a szerk.), ezt a rekordot most tovább javította a válogatott, 917 passzra!

Most már csak a gólszerzésben kell javulnia Lusi Enrique csapatának, hiszen mint tudjuk, a futball egyik örök igazsága az is, hogy a nagy mezőnyfölény nem jelent még önmagában sikert – Svédország ellen sem jelentett!