Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2020: Wales legyőzte Törökországot, és ezzel egy lépéssel közelebb került a továbbjutáshoz – videóval

Folytatódnak az A-csoport küzdelmei az Európa-bajnokságon. Törökország Walesszel találkozott, és bár sok volt a helyzet mindkét oldalon, ezeket rendre elrontották. Wales végül rést talált a pajzson, az előnyt pedig a végéig meg tudta tartani, sőt, a végén még be is tudták biztosítani a győzelmüket. Bale és gárdája ezzel már négy pontos a csoportban, és egy lépéssel közelebb kerültek az egyeneskieséses szakaszhoz, míg a törökök ahhoz, hogy búcsút intsenek a kontinenstornának. 

(Photo by Francois Nel – UEFA/UEFA via Getty Images)

Kiegyenlített mérkőzést játszottak a csapatok, mindkét fél támadólag lépett fel, ám a helyzetek értékesítésével mindkét csapatnak akadtak gondjai, különösen Walesnek. A 6. percben egy remek kiugratás után Aaron Ramsey húzott meg egy cselt a tizenhatoson belül, majd a kapu jobb alsó sarkát vette célba, ám Cakir lábbal védett. A 9. percben már a másik oldalon érkezett egy lehetőség, amikor egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után Cengiz Ünder jobbról tette középre a labdát, amelyet Burak Yilmaz állítgatás nélkül kevéssel a kapu mellé lőtt. Ezt követően mindkét oldalon voltak kisebb helyzetek, de ezek nem voltak túl veszélyesek. A 24. percben viszont Wales előtt ott volt az esély a gólszerzésre, amikor Ramsey lőhetett senkitől sem zavartatva nagyjából 11 méterről, de végül csak a kapu fölé bombázta a labdát. A 29. percben egy szöglet után Kaan Ayhan fejelt közelről, de a gólvonalon álló Joseff Morrell fejjel tisztázni tudott. Az elbaltázott helyzetek csatáját végül a walesi válogatott vesztette el, amikor a 42. percben sikerült megszerezniük a vezetést: Gareth Bale szenzációs indítása után Ramsey mellel átvette a labdát, majd a kapu jobb alsó sarkába passzolta azt. Ezzel le is zárták az első játékrészt.

A második félidőben sem változott a játék képe, mindkét válogatott próbált a támadásokra berendezkedni. Az 54. percben egy sarokrúgás után Demiral, majd Ayhan fejelt, de végül Yilmaz lőtt a kapu fölé nagyjából 5 méterről. Az 58. percben már Wales próbálkozott, amikor Connor Roberts beadása után Ramsey lőtt a tizenhatoson belülről, de Cakir védett, majd a védők felszabadítottak. A 61. percben viszont Zeki Celik a tizenhatos határán, de még azon belül, odarúgott Bale-nek, amiért tizenegyest kapott a walesi válogatott. A büntetőt kiharcoló szélső állt a labda mögé, de nagyon rosszul rúgta, és a kapu felett szállt el a játékszer. Egy perccel ezután viszont Bale megtámadta a Cakirt, akit ezzel meg is zavart, így a kapus eltalálta a walesi támadót, akiről kevéssel pattant a kapu mellé a labda. Törökország kezdett fölényben játszani, ez viszont meddő volt, mert nem tudott veszélyes helyzeteket kialakítani, ha mégis, a végén elrontották. Sőt, a 80. percben még Ramsey beadása után Bale hat méterről próbálkozott fejjel, de Cakir védett. A 89. percben egy török szöglet után Demiral fejelt a kapu bal oldala felé, Ward azonban nagyot vetődött, és oldalra nyomta a labdát. A 91. percre még egy bunyó is kialakult a csapatok között, amit ha minden igaz Yilmaz indított útjára, pirosat viszont végül senki nem kapott. Ez a csetepaté inkább a walesieket tüzelte fel, és két nagy helyzetük is volt a végére: először Wilson lőtt hat méterről, de egy török védőről a kapu fölé pattant a labda, majd Bale csapta be a védőket, de a kapus szögletre ütötte a labdát, amiből viszont jött a vendégek második gólja a 95. percben: egy kis szöglet után Bale megint átszaladt a török védőkön, mintha azok ott se lettek volna, majd Robertsnek passzolt, aki egyenesen középre lőtte a labdát a kapus mellett, ezzel bebiztosítva a győzelmüket.

Törökország – Wales 0-2 (0-1)
Helyszín: Bakui Olimpiai Stadion (Baku) Vezette: Artur Soares Dias (portugál)
Gólszerzők: – ill. Ramsey (42.), Roberts (90+5.)
Sárga lap: Yilmaz (90+2.), Calhanoglu (90+2.) ill. Davies (90+2.), Mempham (90+2.)
Kiállítás: – ill. –

Törökország: Cakir, Meras (Müldür, 72.), Soyuncu, Ayhan, Celik, Yokuslu (Demiral, 46.), Ünder (Kahveci, 83.), Tufan (Yazici, 46.), Calhanoglu, Karaman (Dervisoglu, 75.), Yilmaz. Szövetségi kapitány: Şenol Güneş

Wales: Ward, Roberts, Mepham, Rodon, Davies, Morell, Allen (Ampadu, 73.), James, Ramsey (Wilson, 85.), Bale, Moore. Szövetségi kapitány: Robert Page

Az A-csoport jelenlegi állása: