Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa América: Peru meglepte Kolumbiát – videóval

Vasárnapról hétfőre virradóra a B csoportban már a harmadik forduló mérkőzéseit bonyolították le a Brazíliában megrendezésre kerülő Copa Américán…

(Photo by Alexandre Schneider/Getty Images)

Jókora meglepetésre az első mérkőzését a brazilok ellen simán elveszítő Peru 2-1-re legyőzte a négypontos Kolumbiát a dél-amerikai kontinensbajnokságon esedékes második fellépésén.

Az esélyesebb Kolumbia igyekezett aktívabban kezdeni a mérkőzést, és az első időszakban Cuadrado és Borja kemény lövése is csak kevéssel kerülte el a perui kaput. Az első negyedóra végén aztán Peru szinte a semmiből szerezte meg a vezetést, miután Cueva átlövése még a kapufán csattant, a kipattanót viszont Sergio Pena vágta be közelről Ospina kapujába. (0-1) A bekapott gól kétségkívül megzavarta a kolumbiaiakat, akik bár többet birtokolták a játékszert, kevés valamire való lehetőséget tudtak kialakítani Gallese hálója előtt. Peru a kósza találata jóvoltából előnnyel mehetett le a félidőre.

A folytatásban Lapadula egy távoli próbálkozással próbálta meglepni a kint álló Ospinát, a Napoli kapusa azonban visszaért és hárítani tudott. Tíz perc sem telt el a második felvonásból, amikor Miguel Borja kiugrása során átesett Gallese kapuson, az így megítélt büntetőt pedig magabiztosan váltotta találatra. (1-1) Borja kisvártatva újabb gólt szerezhetett volna, ám a kiugrása végén mellé helyezett. A játékrész derekánál egy perui szöglet után a labda Yerry Mina testéről a gólvonal mögé jutott, Ospina nem tudott hárítani, így öngóllal újra Peru szerezte meg a vezetést. (1-2) Az újra hátrányba kerülő kolumbiai válogatott komoly erőket mozgósított a felzárkózás érdekében, Borja egy sor lehetőséget elpuskázott, és a csereként beküldött Muriel sem tudott segíteni. Gallese és a perui hátsó alakzat remek napot fogott ki, és feledtetni tudták a brazilok elleni súlyos fiaskót a második legerősebb csoportellenfél legyőzésével.

Copa América, 3. forduló (B csoport)
Kolumbia – Peru 1-2 (0-1)

Helyszín: Estádio Olimpico Pedro Ludovico, Goiánia Vezette: Esteban Ostojich (uruguayi)
Gólszerzők: M. Borja (53. – büntetőből) ill. Pena (17.), Mina (64. – öngól)
Sárga lapok: M. Borja (29.) ill. Carrillo (43.), Gallese (51.)
Kiállítás: – ill. 

Kolumbia: Ospina – Medina (Morelos 81.), Mina, D. Sánchez, Tesillo – Cuadrado, Pérez (Cuellar 60.), Barrios, Cardona (Chara 70.) – M. Borja, Zapata (Muriel 61.). Szövetségi kapitány: Reinaldo Rueda.

Peru: Gallese – Corzo, C. Ramos, Callens, M. López – Tapia, Yotun – Carrillo, Pena (Cartagena 83.), Cueva (R. García 90+2.) – Lapadula (Ormeno 83.). Szövetségi kapitány: Ricardo Gareca.

 

A csoport másik vasárnapi összecsapásán Ecuador kétszeri vezetés ellenére csak 2-2-es döntetlent ért el Venezuela ellen, így maradt a sereghajtó pozíciójában.

Gustavo Alfaro legénysége kezdte jobban a találkozót, több kisebb lehetőséget ki tudtak alakítani, de sokáig különösebb veszély nélkül játszottak. Az első félidő hajrájában Ecuador egy kapu elé ívelt szabadrúgás után szerezte meg a vezetést, Ayrton Preciado közvetlen közelről kotort be egy kipattanót a már vert helyzetben lévő Farínez ketrecébe. (0-1) Az első félidő lefújása pillanatában az ecuadoriak ezzel a találattal vezettek.

A térfélcsere után alig öt perccel máris érkezett az egyenlítés, J. Martínez jobb oldali bejátszását követően Edson Castillo védhetetlenül fejelt a léc alá. (1-1) Továbbra is Ecuador maradt lendületben, sokkal inkább ők irányították a mérkőzést, és többet tettek a győzelemért, kisvártatva Campana fejesét Farínez védte kipattanó nélkül. A Vinotinto védekezésre kényszerült, az egyre inkább fokozódó ecuadori nyomás során pedig az utolsó húsz percen belülre érve egy venezuelai szöglet utáni lefordulásból Gonzalo Plata a saját térfeléről indult meg, majd a kapu közelében lecsorgó labdából három perccel a becserélését követően máris eredményes tudott lenni. (1-2) Nem sokkal később Ecuador eldönthette volna a mérkőzést, ám E. Valencia ziccerben a kapu mellé helyezett. A kihagyott lehetőség megbosszulta magát, mert Venezuela nem hagyta annyiban, és a végsőkig próbálkozott. A rendes játékidő 90 perce lejárta után Castillo felíveléséből Ronald Hernandez fejelte be az újabb egyenlítést érő találatot, mellyel pontosztozkodás történt. (2-2)

A döntetlen eredményt követően Venezuela három meccsről két, Ecuador kettőről egy ponttal rendelkezik.

Copa América, 3. forduló (B csoport)
Venezuela – Ecuador 2-2 (0-1)

Helyszín: Estádio Olimpico Nilton Santos, Rio de Janeiro Vezette: Roberto Tobar Vargas (chilei)
Gólszerzők: Castillo (51.), R. Hernández (90+1.) ill. Ay. Preciado (39.), Plata (71.)
Sárga lapok:ill. E. Valencia (21.), An. Preciado (45+3.), M. Caicedo (81.)
Kiállítás: – ill. 

Venezuela: Farínez – A. González, A. Martínez, Velazquez, Mago, Cumana (R. Hernández 77.) – J. Martínez (Hurtado 77.), Moreno (Manzano 82.), Castillo, Casseres (Celis 82.) – Aristeguieta (Cordova 57.). Szövetségi kapitány: José Peseiro.

Ecuador: Ortíz – An. Preciado, Arboleda, Hincapié, Estupinan – Mena (Plata 68.), Méndez (Noboa 68.), M. Caicedo, Ay. Preciado (F. Martínez 88.) – Campana, E. Valencia (Franco 83.). Szövetségi kapitány: Gustavo Alfaro.

 

 

A B csoport aktuális állása

Kolumbia vereségével a hibátlan brazilok mögött egyre szorosabb a helyzet, egyelőre a további sorrend megjósolhatatlan a négy csapat között, ezzel együtt a kieső kiléte is. A csoport negyedik fordulójában csütörtök hajnalban Brazília és Kolumbia lebonyolítja egymás ellen a csoport rangadóját, míg Ecuador és Peru egymással találkozik, Venezuela szabadnapos lesz.

 

A Copa América hétfői programja

Június 21., hétfő, 23:00 Uruguay – Chile (A csoport)
Június 22., kedd, 02:00 Argentína – Paraguay (A csoport)

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!