Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2020: nyolc gól és egy hosszabbítás után győzte le Spanyolország a horvátokat – videóval

Horvátország Spanyolországgal találkozott az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. A két csapat elképesztően izgalmas és gólgazdag mérkőzést játszott egymással, ami egy hatalmas öngóllal indult. Először a spanyolok fordították meg az eredményt, majd a horvátok egyenlítettek hosszabbításra, amiben viszont Spanyolország ellentmondást nem tűrve nyerte meg a mérkőzést és jutott tovább. Horvátország így búcsúzik a tornától, ami minden bizonnyal Luka Modric utolsó Eb-je is volt.

(Photo by Stuart Franklin/Getty Images)

Hatalmas mezőnyfölényben játszottak a spanyolok már az első félidőben. A horvátok támadásokat is alig tudtak vezetni, annyira elnyomták őket a spanyolok. A mérkőzés első ziccere, amivel akár vezetést is szerezhetett volna Spanyolország, azonban csak a 16. percben érkezett, amikor Koke kapott szenzációs indítást, majd három védő közül kibújva lőtt is, de épp bele a kapusba, a kipattanó pedig az érkező védő combjáról szögletre perdült. A 19. percben Ferran Torres szaladt fel a jobb szélen, majd középre ívelt, amire Morata ugrott fel fejelni, de csak Vidát találta el vele.  A 20. percben viszont teljes mértékben a semmiből vezetést szerzett Horvátország, egy elképesztő öngóllal. Hátul passzolgattak a spanyolok, majd Pedri adta haza a labdát 40 méterről, ám Unai Simón kilépett a kapujából, és mivel nem tudta átvenni, a hálóőr lábáról a kapu közepébe került a labda. Ettől függetlenül  az UEFA valamilyen okból kifolyólag Pedrinek adta a gólt… Ez kicsit megzavarta a spanyolokat, és volt egy-két helyzete a horvátoknak is. A 25. percben Vlasic vette át a labdát a tizenhatos előterében, majd Eric García szorításából lőni is tudott, de csak az oldalhálót találta el. Két perccel később Kovacic csinált egy cselt befelé, majd 18 méterről lőtt is, de nem sokkal a léc fölé. Hamarosan összeszedte magát a spanyol válogatott is, és először Morata, majd Azpilicueta próbálkozott, előbbit szerelték, utóbbi pedig pontatlan volt. A 38. percben azonban Sarabia már nem hibázott, és kiegyenlített csapatának: Gayá első lövését blokkolták, de visszapattant elé a labda, ám az ismétlést meg Livakovic védte bravúrral, az újabb kipattanó viszont pont Sarabia elé került, aki már a hálóba lőtt. A spanyolok ezután sem engedték el a gyeplőt, de újabb gólt már nem szereztek a szünet előtt. A horvátoknak nem volt kaput eltaláló gólszerzési kísérletük az első játékrészben.

A második félidőben sem változott a játék képe, nyomás alatt volt a horvát kapu. Ferran Torres többször is próbálkozott, de végül az 57. percben szerezték meg a vezetést a spanyolok, amiben szintén benne volt a City támadója: Torres adta középre a labdát Azpilicuetának, a Chelsea védője pedig Gvardiolt megelőzve a kapus kezei között fejelt a hálóba. Ez volt a 31 esztendős Azpilicueta első gólja a spanyol felnőttválogatottban. A horvátok sokáig nem tudtak mit kezdeni a spanyolokkal, aztán a 67. percben ott volt előttük egy egyenlítési lehetőség, amikor Vlasic és Gvardiol összjátéka után utóbbi a rövid alsót vette célba, ám a labda hiába pattant meg Azpilicueta lábán, Unai Simón így is védeni tudta. A 72. percben Moratának sikerült betalálnia, de a játékvezető les miatt érvénytelenítette a gólt. A 77. percben azonban már ez sem mentette meg a horvátokat a harmadik góltól, ami egy hatalmas hiba után született: a horvátok kimentek oldalra inni a játékmegszakításnál, Cakir viszont hamar jelt adott a folytatásra, így a spanyolok gyorsan játékba is hozták a labdát. Ferran Torres azonnal meg is indult vele, majd a kapujából kirohanó kapus mellett a hálóba lőtt. Aztán végül a 85. percben szépítettek a horvátok, szintén a semmiből egy hatalmas kavarodás után: Modric gyötörte középre a labdát Pasalicnak, akinek még blokkolták a lövését a gólvonalon, de Orsic elé pattant a labda, aki szintén lőtt, és bár először úgy tűnt, hogy ezt is időben ki tudták ütni, Cakir jelezte, hogy bent volt a labda. Vérszemet kaptak ezután a horvátok, és több támadást is vezettek, és végül a 92. percben ki is tudtak egyenlíteni: Orsic lépett meg a szélen, majd beadta középre Pasalicnak a labdát, aki fejjel talált be a hálóba. Ez a gól pedig hosszabbítást ért a horvátoknak.

A hosszabbítás elején, a 96. percben akár a vezetést is megszerezhette volna Horvátország, de Unai Simón hatalmasat védett: Orsic centerezett laposan, amit Gaya még blokkolt, ám a kipattanó Kramaric elé került, akinek a lövésébe pedig Simón kapott bele a földön fekve. A 100. percben azonban a spanyolok találtak be, a sokat szidott Morata révén: Olmo adta be a labdát, amit Morata tökéletesen vett le, majd hat méterről a léc alá lőtt. Három perccel később jött az ötödik spanyol gól is, most Oyarzabal lőtte gyönyörűen a bal alsó sarokból Dani Olmo passzát. Hamar összedőlt a horvátok álma, ráadásul a 105. percben Morata ismét betalálhatott volna, de az utolsó pillanatban elvették tőle a labdát. A hosszabbítás második része egy hatalmas horvát helyzettel kezdődött, amikor Pasalic indítása után Budimir a hosszú alsót vette célba, majd miután Unai Simón ujjheggyel még épp beleért, a labda centikkel elkerülte a kaput. Próbálkoztak még a horvátok, de kevés igazi helyzetig jutottak el, a spanyoloknak pedig már nem volt fontos az, hogy támadjanak. Az utolsó, 120. percben Spanyolország Olmo révén még lőtt egy kapufát is, majd Cakir lefújta a mérkőzést.

Horvátország – Spanyolország 3-3 (1-1) H.u.: 3-5
Helyszín: Parken Stadion (Koppenhága) Vezette: Cüneyt Cakir (török)
Gólszerzők: Pedri (20. – öngól), Orsic (85.), Pasalic (90+2.) ill. Sarabia (38.), Azpilicueta (57.), Ferran Torres (77.), Morata (100.), Oyarzabal (103.)
Sárga lap: Brozovic (73.), Caleta-Car (84.) ill. –
Kiállítás:  – ill. –

Horvátország: Livakovic, Gvardiol, Caleta-Car, Vida, Juranovic (Brekalo, 74.), Brozovic, Kovacic (Budimir, 79.), Modric (Ivanusec, 114.), Rebic (Orsic, 67.), Petkovic (Kramaric, 46.), Vlasic (Pasalic, 79.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic

Spanyolország: Unai Simon, Azpilicueta, Eric Garcia (Pau Torres, 71.), Laporte, Gaya (Alba, 77.), Koke (Ruiz, 77.), Busquets (Rodri, 101.), Pedri, Ferran Torres (Oyarzabal, 88.), Sarabia (Olmo, 71.), Morata. Szövetségi kapitány: Luis Enrique