Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa América: Brazília emberhátrányban jutott be az elődöntőbe – videóval

Megkezdődött az egyenes kieséses szakasz a Brazíliában zajló Copa Américán, péntekről szombatra virradóra az első két negyeddöntőt bonyolították le a dél-amerikai kontinensbajnokságon…

A házigazda és címvédő Brazília a papírformának megfelelően 1-0-s győzelmet aratott Chile felett és jutott be a legjobb négy közé a tornán.

A brazilok természetesen aktívabban kezdték a találkozót, azonban hiába próbálkoztak több támadás vezetésével, igazán komoly lehetőséget képtelenek voltak teremteni Bravo kapuja előtt. A chileiek érthető módon az ellentámadásokra rendezkedtek be, és egy-egy lefordulást követően tudtak csak veszélyeztetni, de meg voltak a lehetőségeik. Az első játékrész második felében egyre inkább kirajzolódott a brazilok fölénye, és több ígéretes helyzetük is adódott a vezetés megszerzésére. Neymar azonban közvetlen közelről a kapu fölé pörgetett, Gabriel Jesus kemény lövésénél pedig Bravo tette hibátlanul a dolgát. Így aztán az első felvonás gól nélküli döntetlennel zárult.

A szünet után viszont rögtön az első támadását góllal fejezte be a Selecao, miután a frissen beállított Lucas Paqueta Neymarral játszott össze a tizenhatosnál, majd megindult a kapu felé és kis szerencsével a menteni igyekvő védőről visszakerült hozzá a labda, melyet védhetetlenül továbbított a hálóba. (1-0) Alig néhány perccel később a mezőnyben Gabriel Jesus kíméletlenül lerúgta a labdát elfejelő Menát és kérdés nélkül az azonnali kiállítás sorsára jutott. A piros lap után megfordult a játék képe, bár Chile nem igazán tudott mit kezdeni az új helyzettel, hogy nekik kellett volna rohamozni az egyenlítésért, és hiába támadtak többet, a komolyabb lehetőségek a kontrákra beálló brazilok előtt adódtak. A játékrész derekánál E. Vargas egyenlítő gólját les miatt érvénytelenítették. Menet közben Neymar többször is betalálhatott volna, míg Pulgar szabadrúgásból kevéssel célzott a kapu fölé. A hajrában egyre inkább állandósult a chilei mezőnyfölény és több komoly lehetőségük adódott: Brereton fejesénél Ederson piszkálta ki a léc alá tartó labdát, majd E. Vargas középre menő életerős lövésénél ugyancsak a City kapusa hárított, így Brazília megtartotta minimális előnyét.

A közel egy félidő emberhátrány ellenére tehát a torna legnagyobb favoritjának számító brazilok bejutottak az elődöntőbe.

Copa América, Negyeddöntő
Brazília – Chile 1-0 (0-0)

Helyszín: Estádio Olimpico Nilton Santos, Rio de Janeiro Vezette: Patricio Loustau (argentin)
Gólszerző: Paqueta (46.) ill. –
Sárga lapok: Ederson (81.), ill. Sierralta (58.), C. Palacios (76.), Vidal (88.)
Kiállítás: Gabriel Jesus (48.) ill. 

Brazília: Ederson – Danilo, Marquinhos, Thiago Silva, Renan Lodi (Militao 90+1.) – Casemiro, Fred – Gabriel Jesus, Firmino (Paqueta 46.), Richarlison (Everton 90+1.) – Neymar. Szövetségi kapitány: Tite.

Chile: Bravo – Isla, Sierralta, Medel, Vegas (C. Palacios 46.), Mena – Vidal, Pulgar (Meneses 76.), Aranguiz (D. Valencia 88.) – E. Vargas, A. Sánchez (Brereton 46.). Szövetségi kapitány: Martín Lasarte.

 

Ugyanezen az ágon a másik mérkőzésen Peru tizenegyesrúgásokkal kvalifikálta magát a legjobb négy közé, miután Paraguay ellen 3-3-as döntetlent játszottak.

Az első tíz perc végén Paraguay máris megszerezte a vezetést, ugyanis egy bal oldali szögletrúgást követően a kipattanót Gustavo Gómez sodorta be közvetlen közelről a néhány pillanattal előbb bravúrt bemutató A. Silva kapujába. (1-0) A bekapott gól után éledezett Peru és rögtön több veszélyes akciót is vezettek, újabb tíz perc elteltével pedig ki is egyenlítettek, miután Carrillo kapu elé lőtt passza az imént eredményes Gómezről a saját kapujában kötött ki Lapadula szorításában. (1-1) Az öngóllal történő egyenlítés után állandósult Peru fölénye, több kimaradt lehetőség után a félidő végéhez közeledve Yotun kiugratásából Gianluca Lapadula juttatta előnyhöz az övéit. (2-1) Az első játékrész hajrájában a korábban gólt és öngólt is jegyző Gómez végképp főszereplővé vált, rövid idő alatt begyűjtött két sárga lapjával a játékvezető kiállította őt.

Peru 2-1-es vezetése és emberelőnye ellenére a paraguayiak nem adták fel, és egy szöglet utáni lecsorgó labdából az előre húzódó Junior Alonso egyenlítette ki a találkozó állását a második játékrész elején. (2-2) Sokáig hiába próbálkoztak a peruiak, a tíz emberrel is hősiesen küzdő Paraguay becsülettel végezte az elhárítást, és próbálta kibekkelni a mérkőzést. Már csak tíz perc volt hátra az összecsapásból, amikor Yoshimar Yotun megpattanó lövése védhetetlenül kötött ki A. Silva kapujában. (3-2) Ezzel azonban még mindig nem volt vége az őrült fordulatokat magában hordozó, izgalmas összecsapásnak, hiszen néhány perccel később Carrillo egy elkésett belépő után megkapta második sárga lapját, így Peru ugyancsak tíz főre fogyatkozott. A paraguayiak élni tudtak a visszakapott lehetőséggel, és egy kapu előtti kavarodásból a csereember Gabriel Ávalos egyenlítette ki a találkozó állását a 90. percben. (3-3)

Több fordulat pedig már nem történt, így a szabályok értelmében a döntetlen 90 perc után azonnal a büntetőrúgások következtek. (Az idei Copa Américán a rendes játék idő eldöntetlen eredményét követően csak a döntőben lenne hosszabbítás, a többi egyenes kieséses mérkőzésen egyből jöhetnek a tizenegyesek.) A szétlövés harmadik körében mindkét oldalon hibáztak, majd a negyedikben Samudio ugyancsak fölé bombázott, így az ötödikben Peru befejezhette volna, de Cueva kísérletét A. Silva hatástalanította. Ezt követően viszont Gallese védte Espinola tizenegyesét, Trauco tökéletesen helyezett lövése viszont utat talált a hálóba, ezzel Peru továbbjutott.

A perui válogatott az utolsó öt Copán belül negyedik alkalommal jutott be a legjobb négy közé, és készülhet a két évvel ezelőtti finálé visszavágójára a Brazília elleni elődöntőben.

Copa América, Negyeddöntő
Peru – Paraguay 3-3 (2-1) – büntetőkkel: 4-3

Helyszín: Estádio Olimpico Pedro Ludovico, Goiánia Vezette: Esteban Ostojich (uruguayi)
Gólszerzők: G. Gómez (21. – öngól), Lapadula (40.), Yotun (80.), ill. G. Gómez (11.), J. Alonso (54.), Ávalos (90.)
Sárga lapok: Santamaria (15.), Cueva (60.), Carrillo (75., 85.), ill. G. Gómez (42., 45+3.), Villasanti (49.), Espinola (87.)
Kiállítás: Carrillo (85.), ill. G. Gómez (45+3.)

Peru: Gallese – Corzo (Lora 90+2.), Ramos, Santamaria, Trauco – Tapia – Carrillo, Pena (Ormeno 60.), Yotun, Cueva – Lapadula. Szövetségi kapitány: Ricardo Gareca.

Paraguay: A. Silva – Espinola, G. Gómez, J. Alonso, H. Martínez – A. Romero, Villasanti (Piris 79.), A. Cardozo (R. Rojas 46.), Arzamendia (Enciso 83.) – C. González (Samudio 68.), R. Sánchez (Ávalos 83.). Szövetségi kapitány: Eduardo Berizzo.

 

A góllövőlista élmezőnye

3 gólos: Lionel Messi (Argentína)
2 gólos: Alejandro “Papu” Gómez (Argentína), Eduardo Vargas (Chile), André Carrillo (Peru), Erwin Saavedra (Bolívia), Ayrton Preciado (Ecuador), Edinson Cavani (Uruguay), Neymar (Brazília), Ángel Romero (Paraguay)

 

A Copa América egyenes kieséses szakaszának eddigi eredményei, további programja

Negyeddöntő:

Peru – Paraguay 4-3 – büntetőkkel
Brazília – Chile 1-0
Július 4., vasárnap, 00:00 Uruguay – Kolumbia Nacional Mané Garrincha, Brazíliaváros
Július 4., vasárnap, 03:00 Argentína – Ecuador Estadio Olimpico Pedro Ludovico, Goiania

Elődöntő:

Július 6., kedd, 01:00 Brazília– Peru Estadio Olimpico Nilton Santos, Rio de Janeiro
Július 7., szerda, 03:00 Argentína/Ecuador – Uruguay/Kolumbia Estadio Nacional Mané Garrincha, Brazíliaváros

A 3. helyért:

Július 10., szombat 02:00 Az elődöntők vesztesei Estadio Nacional Mané Garrincha, Brazíliaváros

Döntő:

Július 11., vasárnap, 02:00 Az elődöntők győztesei Estadio do Maracana, Rio de Janeiro

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!