Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2020: Dánia nagyot küzdött, de Anglia jutott a fináléba! – videóval

Az angol válogatott hosszabbítás után 2–1-es sikert aratott Dánia ellen az Európa-bajnokság második elődöntőjében, így a Háromoroszlánosok lesznek az olaszok ellenfelei a kontinenstorna döntőjében.

(Photo by Eddie Keogh – The FA/The FA via Getty Images)

Az összecsapás első fél órája különösebb gólhelyzet nélkül telt el, mígnem a 30. percben a dánok vezetéshez jutottak az ifjú Mikkel Damsgaard révén, aki gyönyörűen lőtte ki a felső sarkot. Anglia nem sokáig szomorkodott, még a szünet előtt összejött az egyenlítés: az ellenfél csapatkapitánya, Simon Kjaer a saját kapuját vette be.

A fordulást követően az 56. percig kellett várni az első ziccerig: ekkor a dánok kapusa, Kasper Schmeichel bravúrral védte Harry Maguire fejesét. Kisebb-nagyobb lehetőségek ezt követően is akadtak mindkét kapu előtt, ám egyik háló sem forgott tényleges veszélyben. A rendes játékidő tehát 1–1-es döntetlennel zárult, következhetett a hosszabbítás.

Az angolok már az első 15 percben igyekeztek lezárni a továbbjutás sorsát, ehhez többek között Phil Foden becserélése is hozzájárult. Gareth Southgate fiai a 104. minutumban jutottak vezetéshez, méghozzá Harry Kane találatával, aki büntetőt hibázott, a kipattanót viszont már magabiztosan a kapuba juttatta. A dánok nagyot küzdöttek a hátralévő időben, azonban Jordan Pickford eszén nem lehetett másodjára is túljárni.

Anglia tehát bejutott az Európa-bajnokság fináléjába, ahol vasárnap este Olaszországgal vív majd csatát a trófeáért, méghozzá hazai pályán, a Wembley-ben.

Anglia – Dánia 2–1 (a rendes játékidőben 1-1)
Helyszín: Wembley Stadion; Játékvezető: Danny Makkelie
Gólszerzők: Kjaer (39. – öngól), Kane (104.), ill. Damsgaard (30.)
Sárga lap: Maguire (49.), ill. Wass (72.)

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw – Phillips, Rice (Henderson 95.) – Saka (Grealish 69. / Trippier 106.), Mount (Foden 95.), Sterling – Kane.

Dánia: Schmeichel – Christensen (Andersen 79.), Kjaer, Vestergaard (Wind 105.) – Stryger Larsen (Wass 67.), Höjbjerg, Delaney (Jensen 88.), Maehle – Braithwaite, Dolberg (Norgaard 67.), Damsgaard (Poulsen 67.).

A találkozó videós összefoglalója: