Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2020: Southgate cseréi nem sültek el jól, Olaszország büntetőpárbaj után Európa-bajnok! – videóval

Olaszország és Anglia küzdött meg egymással az Európa-bajnokság döntőjében. Az angolok már a 2. percben előnybe kerültek Luke Shaw góljának köszönhetően, az előnyük pedig egészen a 67. minutumig tartott, amikor Bonucci egyenlített. A rendes játékidő és a kétszer 15 perces ráadás sem hozott döntést, így jöhettek a büntetők, ahol Anglia hibázott többet, így Olaszország az Európa-bajnok!

(Photo by Paul Ellis – Pool/Getty Images)

Nem kellett sokáig várni az első gólra, hiszen az angolok az Eb finálék történetének leggyorsabb góljával előnybe is kerültek. A 2. percben egy ellentámadás során a kezdőbe bekerülő Trippiernél volt a labda, majd beadására a hosszú oldalon Luke Shaw érkezett teljesen üresen, és a védő nem is hibázta el a helyzetet, 0-1! Az olaszokat megfogta a bekapott gól, rendkívül pontatlanul és sok hibával játszottak az első 30 percben. Az első komoly helyzetükig a 35. minutumig kellett várni, ekkor Chiesa hámozta át magát Riceon, majd ballal leadott lövése kevéssel kerülte el a földbe gyökerezett lábbal álló Pickford kapuját. A játékrész utolsó harmadában Olaszország egyre inkább fölénybe került, de az angol falat nem tudták áttörni a szünetig.

A második félidő első nagy lehetősége az olaszok előtt adódott, de Insinge 20 méterről leadott szabadrúgása célt tévesztett. Az angolok második kapura lövésére az 56. percig kellett várni, ekkor Maguire fejese kerülte el a kaput. Egy perccel később Pickfordnak kellett hárítania Insigne éles szögből leadott lövését, de az Everton kapusa a helyén volt és hárított. A 62. minutumban nagy bravúrt kellett bemutatnia Pickfordnak, miután Chiesa 4-5 játékos között leadott lövésére kellett leérnie. A 64. percben Stones tudott szöglet után kapura fejelni, Donnarumma viszont a kapu fölé tolta a játékszert. Az angolok védelme a 67. percig bírta el azt, hogy az olaszok sokkal jobban futballoztak a második félidőben, mint az elsőben. Ekkor egy szöglet után Pickford még nagyot védett Verratti fejesénél, de a kapufára pattanó labdára Bonucci érkezett elsőként, 1-1! A 75. percben aztán a gólszerző Bonucci indításából majdnem újból eredményesek voltak az olaszok, de Berardi 13 méterről a kapu felé emelte a játékszert a feleslegesen kifutó Pickford mellett. Az utolsó 15 percben egyik fél sem tudott igazán komoly lehetőséget kidolgozni, így jöhetett a ráadás.

A kétszer 15 perces hosszabbítás nem hozott komoly izgalmakat, csak pár apróbb lehetőség alakult ki a felek előtt. A 120 perc eltelte után jöhettek a büntetők. A büntetőpárbajban először Belotti hibázott, így két sorozat után 2-1-re vezetett Anglia. A harmadik körben Bonucci értékesítette a saját büntetőjét, Rashford viszont a kapufát találta el, így 2-2-vel fordultak az utolsó két körre a felek. A 4. kört is az olaszok nyerték, miután Bernardeschi berúgta, Sancho viszont kihagyta a tizenegyest. Jorginho úgy álhatott oda, ha berúgja, akkor Olaszország Európa-bajnok, viszont Pickford hárítani tudta a középpályás gurítását. Donnarumma viszont megmentette az olaszokat, miután Saka büntetőjét is megfogta. Így Olaszország az Európa bajnok!

Olaszország – Anglia 1-1 (0-1) b.u. 3-2 Olaszország javára!
Helyszín:
Wembley Stadion Vezette: B. Kuipers
Gólszerzők: Bonucci (67.) ill. Shaw (2.)
Sárga lapok:
Barella (47.), Bonucci (55.), Insigne (84.), Chiellini (90+6.), Jorginho (114.) ill. Maguire (106.)
Kiállítás: – ill. –

Olaszország: Donnarumma – Emerson (Florenzi 118.), Chiellini, Bonucci, Di Lorenzo – Verratti (Locatelli 96.), Jorginho, Barella (Cristante 54.) – Insigne (Belotti 91.), Immobile (Berardi 55.) – Chiesa (Bernardeschi 86.)  Szövetségi kapitány: Roberto Mancini

Anglia: Pickford – Walker (Sancho 120.), Stones, Maguire – Trippier (Saka 70.), Phillips, Rice (Henderson 74., Rashford 120.), Shaw – Mount (Grealish 99.) – Kane, Sterling Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

A mérkőzés összefoglalója: