Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Tokió 2020: súlyos vereséget szenvedett az Egyesült Államok

Ugyan a XXXII. nyári olimpiai játékok csak pénteken kezdődik, egyes sportágak küzdelmei már korábban elkezdődnek, így a női labdarúgók tornája is, ahol a legnagyobb esélyesek is pályára léptek.

(Photo by Dan Mullan/Getty Images)

Az egyik esélyes mérkőzésével kezdődött a női torna, a britek Chile csapatával csaptak össze. A brit csapat a torna egyik esélyese, a Chile elleni nyitómérkőzésnek is toronymagas favoritjai voltak és ez a játékképén is érződött. A britek már a 18. percben megszerezték a vezetést (előtte már volt egy lesgóljuk), Ellen White góljával. A brit fölény megmaradt a második félidőre is, a 73. percben White megszerezte a második gólját is, ezzel végleg eldöntve a mérkőzést. A britek magabiztosan nyertek, a chileieknek végül kapura lövési próbálkozásuk sem volt.

Olimpiai játékok, női labdarúgás E-csoport, 1. forduló
Nagy-Britannia – Chile 2-0 (1-0)
Gólszerzők: White (18., 73.) ill.

Az öt évvel ezelőtti riói olimpián csalódást keltő negyedik helyet szerezték meg a brazilok, most nagyon szeretnének javítani. A kínai csapatit hamar bedarálták Martáék, a brazil csillag már a 9. percben betalált, majd a 22. percben Debinha duplázta meg a brazil előnyt. A második félidőben sokkal kevésbé volt aktív a kapu előtt a dél-amerikai válogatott, azonban a labdát így is ők birtokolták többet. Aztán rákapcsoltak és a 74. percen megszerezte második gólját is Marta, majd a 82. percben Andressa volt eredményes büntetőből és még ekkor sem volt vége, a 89. percben Beatriz is betalált ezzel beállítva az 5-0-ás végeredményt.

Olimpiai játékok, női labdarúgás F-csoport, 1. forduló
Kína – Brazília 0-5 (0-2)
Gólszerzők:ill. Marta (9., 74.), Debinha (22.), Andressa (82.- büntetőből), Beatriz (89.)

Ha a brazilok csalódottak lehettek az előző olimpián, akkor talán ez a két válogatott hatványozottan. Az amerikaiak a legnagyobb négybe se jutottak be, míg a svédek a döntőben maradtak alul, a németekkel szemben. A mostani találkozó előtt talán az amerikaiakat mondhatták többen esélyeseknek, de a svédek egyértelműen győzelemre készültek és ez az első félidő játékán is látszott. A svédek sokkal veszélyesebbek voltak, és a 25. percben Blackstenius góljával a vezetést is megszerezték. Az amerikaiak teljesítményéről mindent elmond, hogy az első félidőben a legjobbjuk a vészbalhátvéd, Crystal Dunn volt, aki klubcsapatában támadó középpályást játszik, azonban a válogatottban rendszeresen bal oldali védőt játszik. A második félidőre kettőt is cserélt az amerikai kapitány, Vlatko Andonovski. Pályára lépett Ertz, illetve a több mint háromszáz válogatott fellépéssel rendelkező rutinos Carli Lloyd, aki a jó nevű Gotham FC-ben futballozik. Azonban ezen a napon ezen az amerikai csapaton, talán maga Batman sem tudott volna segíteni, az 55. percben Blackstenius megszerezte a második gólját is és ezzel lelkileg megtörte az amerikaiakat. Később mire kicsit magukhoz tértek volna az amerikaiak, a svédek egy gyönyörű támadás végén megszerezték a harmadik góljukat. A gólszerző a duplázó Blacksteniust váltó, Hurtig volt. Ezzel a magabiztos győzelemmel a legutóbbi torna ezüst érmese újra bejelentkezett az aranyért.

Olimpiai játékok, női labdarúgás G-csoport, 1. forduló
Svédország – USA 0-3 (1-0)
Gólszerzők: Blackstenius (25., 55.), Hurtig (72.)  ill.

A csoportok állása