Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Tokió 2020: Spanyolország két sérülttel és gól nélkül nyitott, a franciák csúnyán kikaptak Mexikótól – videóval

Elkezdődött a tokiói olimpián a férfi labdarúgás csoportköre is. Spanyolország Egyiptommal találkozott, és a kevés helyzettel operáló mérkőzésen végül nem született gól. A spanyoloknál két topjátékos is megsérült rögtön az első meccsen. Franciaország Mexikó ellen játszott és nagyon csúnya vereségbe futott bele a dél-amerikaiak ellen. Új-Zéland viszont meglepetésre legyőzte Dél-Koreát. 

(Photo by Masashi Hara/Getty Images)

Egyiptom – Spanyolország:

Eseménytelen első félidőt játszott egymással Egyiptom és Spanyolország legalábbis a helyzetek számát tekintve, mivel rögtön két játékosukat is le kellett cserélni sérülés miatt. A 22. percben Mingueza kapott a combjához, és jelezte is, hogy azonnal cserét kér, így a Barcelona védőjének idő előtt kellett elhagynia a pályát. Az első és egyetlen igazi nagy ziccer a 28. percben érkezett a spanyol oldalon, amikor Ceballos hatalmas bombát küldött a kapura, a labda azonban csak a jobb kapufát találta el. A 44. percben ráadásul Mohamed lépett rá nagyon csúnyán Ceballos bokájára, a középpályást pedig ezután le is kellett cserélni. A játékvezető a videóbíró segítségével még azt is megnézte, hogy nem kell-e piros lapot adnia az esetért, de végül csak a sárga lap mellett döntött. Ezzel zárult az első játékrész.

A második félidőben sem változott a játék képe, kiegyenlített maradt a mérkőzés, kevés helyzettel. A labdajáratásra rendezkedett be mindkét csapat. Az 51. percben volt egy kisebb helyzete Pedrinek, de a gyengére sikerült középre tartó lövését fogta a kapus. A 66. percben mutatott valamit Egyiptom is, ekkor Hamdy futott a kapu felé a labdával, de a lövése nem a hálóban kötött ki, hanem felette szállt el. Az utolsó tíz percre azért valamennyire összeszedték magukat a spanyolok és többször is veszélyeztettek, de a befejezéseket rendre elrontották: A 81. percben Mirandának volt egy kapáslövése, de a labda elkerülte a kapu jobb oldalát, két perccel később pedig Dani Olmo megindulását állították meg az utolsó pillanatban a védők. A meccslabda azonban a 88. percben érkezett, amikor Pedri jutott szabad területhez a tizenhatoson belül és remek fejest küldött a kapu közepe felé, ám a kapus bravúros mozdulattal védeni tudott. Hiába járatták még a labdát, semmit nem tudtak ezzel mit kezdeni a spanyolok, az egyiptomiak pedig kivédekezték a végét, így gól nélkül zártak a csapatok.

Olimpiai játékok, férfi labdarúgás C-csoport, 1. forduló
Egyiptom – Spanyolország 0-0
(0-0)
Helyszín: Sapporo Dome (Szapporo) Vezette: Adham Makhadmeh (jordán)
Gólszerzők: – ill. –
Sárga lap: Ahmed El Fotouh (6.), Mohamed (44.), Hegazy (78.), Galal (89.) ill. –
Kiállítás: – ill. –

Egyiptom: El Shenawy, Ahmed El Fotouh, Galal, Hegazy, El Wench, El Eraki )Fouad, 89.), Tawfik, Ashour (Hamdy, 63.), Sobhi (Mohamed, 90+2.), Mohamed (Adel, 62.), Yasser Rayyan (Mohsen, 63.). Szövetségi kapitány: Shawky Garib

Spanyolország: Unai Simon, Mingueza (Vallejo, 23.), Garcia, Torres, Miranda, Ceballos (Moncayola, 45+1.), Merino (Soler, 68.), Pedri, Asensio (Gil, 68.), Olmo, Oyarzabal (Mir, 69.). Szövetségi kapitány: Luis De la Fuente

Mexikó – Franciaország:

(Photo by Dan Mullan/Getty Images)

Kiegyenlített első félidőt játszottak a csapatok, a mexikóiaknak és a franciáknak is megvoltak a helyzeteik az első félidőben, bár a vendégek valamivel veszélyesebbek voltak. A 19. percben Vega jutott lövéshez, ami laposan a kapu közepébe tartott, de az egyik védő briliáns mozdulattal blokkolta a próbálkozását. A 28. percben Gignac érkezett fejjel egy beadásra, de Ochoa szenzációs mozdulattal hárítani tudott. Két perccel később Nordin kapott pontos labdát a tizenhatosnál és megcélozta a kapu jobb felső sarkát, de lövését a kapus zseniális mozdulattal védeni tudta. A 38. percben még Mexikónak volt egy hatalmas helyzete, amit Cordova szalasztott el, miután a tökéletes indítás után csak jócskán a kapu bal oldala mellé tudta lőni a labdát. Több helyzet már nem esett az első játékrészben.

A második félidő már egyértelműen Mexikóé volt. Nagyon jól kezdték a játékrészt, mivel már rögtön a 47. percben vezetést szereztek: Lainez ívelte be a labdát a kapu elé, amit Alexis Vega egy szép fejessel váltott gólra. Nem kellett sokat várni a hazaiak második találatára sem, mivel az 55. percben Rodriguez labdája jutott át a védőkön épp Cordova elé, aki közelről lőtt a bal alsó sarokba. A mexikóiak teljesen átvették az irányítást, míg a franciák teljesen összezavarodtak. Aztán a 68. percben Montes szabálytalankodott a tizenhatoson belül, ami után a játékvezető tizenegyest ítélt a franciáknak. Gignac állt oda a labda mögé, majd védhetetlenül lőtt a kapu jobb alsó sarkába, ezzel szépítve csapatának. A 78. percben Antuna verte meg ellenfelét egy az egyben, majd megindulása után kapura is lőtt, ám a labda elszállt a bal oldal mellett. A 80. percben azonban már nem rontották el, és a harmadik találatukat is megszerezték a mexikóiak: Antuna a remek labdaátvételt követően áttörte a védelmet, majd pontos lövést küldött a kapu bal alsó sarkába. A végére a franciák mintha felébredtek volna, de már elkéstek ezzel és erő sem volt a támadásaikban. A 87. percben Mbuku esett el a tizenhatosom belül, de nem ért büntetőt, a 89. percben pedig Muani fejelhetett kapura, de Ochoa fogta a labdát. Ráadásul a 91. percben még egy gólt lőtt Mexikó, most Aguirre kapott remek passzt a tizenhatoson belül és a jobb felső sarokba lőtt, amivel le is zárta a mérkőzést.

 Olimpiai játékok, férfi labdarúgás A-csoport, 1. forduló
Mexikó – Franciaország 4-1
(0-0)
Helyszín: Tokiói Stadion (Tokió) Vezette: Chris Beath (ausztrál)
Gólszerzők: Vega (47.), Cordova (55.), Antuna (80.), Aguirre (90+1.) ill. Gignac (69. – büntetőből)
Sárga lap: Vega (20.) ill. Michelin (15.), Caci (76.)
Kiállítás: – ill. –

Mexikó: Ochoa, Aguirre, Vasquez, Montes, Sanchez, Cordova (Esquivel, 71.), Romo Barron, Rodriguez, Vega, Lainez (Antuna, 71.), Martin Max. Szövetségi kapitány: Jaime Arturo Lozano

Franciaország: Bernardoni, Michelin, Kalulu, Sagnan, Caci, Savanier, Tousart (Bajic, 60.), Nordin (Kolo Muani, 60.), Le Fee, Thauvin (Mbuku, 80.), Gignac. Szövetségi kapitány: Sylvain Ripoll

Új-Zéland – Dél-Korea:

Már az első félidőben hatalmas fölényben futballozott Dél-Korea, azonban ezt a dominanciát nem tudták gólba fordítani. A 24. percben egy tizenegyesgyanús esetük is volt, de a játékvezető végül nem ítélt büntetőt. A 42. percben Hwang próbált a kapuba fejelni, de bravúrral védett a kapus, míg a 45. percben Kwon lőtt nagyon jó helyzetből, de Woud szerencséjére a lövés a kapu fölé ment.

A második félidőben is megmaradt a koreaiak dominanciája, de továbbra is meddő fölényben futballoztak. Ráadásul a 70. percben, konkrétan a semmiből és az első kapura tartó lövéséből vezetést szerzett Új-Zéland: Chris Wood talált be a hálóba, és bár az asszisztens lest mutatott, a hosszas videóbírózás után a játékvezető megadta a találatot. Hiába játszott továbbra is fölényben Dél-Korea, egyszerűen nem tudtak kiegyenlíteni, így meglepetésre Új-Zéland megnyerte az első mérkőzését az olimpián.

Olimpiai játékok, férfi labdarúgás B-csoport, 1. forduló
Új-Zéland – Dél-Korea 1-0
(0-0)
Gólszerzők: Wood (72.) ill. –
Sárga lap: Lewis (77.) ill. –
Kiállítás: – ill. –

Elefántcsontpart – Szaúd-Arábia:

Sokáig eseménytelenül telt az első félidő, majd hirtelen öt percen belül, a játékrész végén két gólt is láthattunk. Először a 39. percben szerzett vezetést Elefántcsontpart Al Amri szerencsétlen öngóljával, majd a 44. percben kiegyenlített Szaúd-Arábia, Al Dawsari révén.

A második félidőben már jobban játszott Elefántcsontpart, és a 66. percben vezetést is szereztek: Kessie kapott remek passzt a tizenhatoson belül és higgadtan a kapu jobb oldalába lőtt. A 78. percben Al Khulaif esett el egy védővel történt ütközést követően a tizenhatoson belül, de a bíró szerint semmi nem történt. A 83. percben ott volt Szaúd-Arábia előtt a szépítés lehetősége, de Al Dawsari szerencsétlenségére csak a felső lécet találta el. A hazai csapat már a végig kihúzta és sikerült megnyerni a mérkőzést.

Olimpiai játékok, férfi labdarúgás D-csoport, 1. forduló
Elefántcsontpart – Szaúd-Arábia 2-1
(1-1)
Gólszerzők: Al Amri (39. – öngól), Kessi (66.) ill. Al Dawsari (44.)
Sárga lap: Kessi (72.), Gradel (89.) ill. Al Naji (80.)
Kiállítás: – ill. –

A csoportok állása:

A góllövőlista állása: