Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Serie A: igazi legendáról nevezték el a gólkirálynak járó díjat

A világbajnok csatárról, Paolo Rossiról nevezték el a Serie A gólkirályának járó díjat.

(Tony Duffy/ALLSPORT)

Az olasz szövetség keddi közleménye szerint a díj egy átlátszó focilabdát ábrázol két ezüstszínű koronggal. Az egyiken Rossi fotója látható annyi gyémánttal, amennyi gólt az aktuális győztes szerzett a bajnokságban. Az első győztes a Juventus támadója lett, Cristiano Ronaldo az előző kiírásban 29-szer volt eredményes.

Paolo Rossi a Vicenza színeiben az 1976-77-es szezonban 21 góllal a Serie B gólkirálya lett, hozzásegítve csapatát a feljutáshoz. Az élvonalban is folytatta a góltermelést, 24 találattal bizonyult a legjobb gólszerzőnek, és ezzel az első olyan futballista lett Olaszországban, aki egymást követő két idényben az első két osztályban gólkirály tudott lenni.

Az 1978-es világbajnokságon három góllal és négy gólpasszal vette ki a szerepét a negyedik helyen végző olasz válogatott meneteléséből. A támadó 1980-ban bundabotrányba keveredett, és három évre szóló eltiltást kapott. Bár Rossi – aki 1981-ben visszatért a Juventushoz – tagadta az ellene felhozott vádakat, lemaradt az 1980-as, hazai Európa-bajnokságról, és az 1982-es világbajnokságon is csak úgy tudott játszani, hogy csökkentették az eltiltását.

A spanyolországi torna csoportkörében három meccsen nem volt eredményes, de a középdöntőtől magára talált. Az olaszok felejthetetlen mérkőzésen az ő mesterhármasával múlták felül a fő esélyesek között számon tartott brazilokat 3-2-re, majd a lengyelek ellen 2-0-ra megnyert elődöntőben csapata mindkét találatát ő szerezte. A nyugatnémetek elleni döntőben ő juttatta előnyhöz az olaszokat, akik végül 3-1-re nyertek. Rossi hat góljával elnyerte a vb legjobb játékosa és gólkirálya címet, 1982-ben elhódította az Aranylabdát.

A Juventus-szal két bajnoki címe és Olasz Kupa-trófeája mellett 1985-ben megnyerte a BEK-et, 1984-ben pedig a KEK-et és az európai Szuperkupát. Karrierje utolsó két idényében az AC Milant és a Veronát erősítette. Válogatottbeli pályafutását 48 találkozóval és 20 góllal zárta, a világbajnokságokon 9 gólt szerzett 14 mérkőzésen.

Tavaly decemberben, 64 évesen gyógyíthatatlan betegség következtében hunyt el.