Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Tokió 2020: Kanada tizenegyesekkel lett az olimpiai bajnok!

Magyar idő szerint a pénteki kora délutáni órákban rendezték meg a tokiói olimpia női labdarúgótornájának döntőjét Svédország és Kanada részvételével…

(Photo by Atsushi Tomura/Getty Images)

A női olimpiai labdarúgótorna pénteki döntőjében Kanada 1-1-es döntetlen után szétlövésekben diadalmaskodott az előzetesen jóval esélyesebbnek tartott Svédország válogatottja felett.

A papírformának megfelelően eleinte a svédek akarata érvényesült a találkozón, és több kimaradt lehetőségek után a skandináv hölgyek az első játékrész hajrájában a vezetést is megszerezték a tornán ötödik alkalommal eredményes Stina Blackstenius jóvoltából. (1-0) Az első félidő végeztével így 1-0-s előnynek örülhettek. A fordulást követően bár voltak lehetőségei az észak-amerikai válogatottnak, a svédek úgy tűnt, hogy biztosan tartják kézben a találkozót. Aztán a játékrész derekánál, a 66. percben a kanadaiak tizenegyeshez jutottak, melyet az elődöntőben is győztes gólt szerző Jessie Fleming biztos lábbal értékesített. (1-1) A rendes játékidő hátralévő részében nem történt változás, az egyenlítő gól valósággal megbénította a svédeket, akik lassan már kezdték a kezükben érezni a sikert.

A hosszabbítás perceiben kevés lehetőség adódott a csapatok előtt, mintha mindkét csapat saját sorsát a tizenegyesrúgásokra bízta volna. A szétlövésekben a svédek sokáig 2-1-es előnyben voltak, azonban egymás után kétszer is hibáztak, amikor lezárhatták volna az olimpiai bajnoki cím sorsát, Kanada pedig az ötödik pár végén kiegyenlített. A svédek hatodik rúgója is hibázott, ezzel szemben viszont a 20 éves Julia Grosso hibátlanul célzott, amely aranyérmet jelentett a juharlevelesek számára.

Olimpiai játékok, női labdarúgás, döntő:
Svédország – Kanada 1-1 (1-0, 1-1, 1-1, 1-1) – büntetőkkel: 1-2
Helyszín:
Nissan Stadium, Yokohama Vezette: Pustovoitova (orosz)
Gólszerzők: Blackstenius (34.), ill. Fleming (66. – büntetőből)
Sárga lapok: ill. Beckie (27.)
Kiállítás:ill.

Svédország: Lindahl – Glas, Ilestedt (Kullberg 120.), Björn, Eriksson (Andersson 75.) – Angeldal (Hurtig 75.), Seger – Jakobsson (Bennison 75.), Asslani, Rolfo (Schough 106.) – Blackstenius (Anvegard 106.). Szövetségi kapitány: Peter Gerhardsson.

Kanada: Labbe – Lawrence, Gilles, Buchanan, Chapman (Riviere 93.) – Scott (Zadorsky 120+2.) – Fleming, Quinn (Grosso 46.) – Sinclair (Huitema 85.) – Beckie (Leon 46.), Prince (Rose 63.). Szövetségi kapitány: Beverly Priestman.