Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Barcelona: könnyek között búcsúzott Lionel Messi

Még el sem kezdte a beszédét, de Lionel Messi már sírt, összetörve állt a kamerák előtt. Az FC Barcelona csütörtök este jelentette be, hogy az argentin legenda nem hosszabbít szerződést a katalánokkal. A hatszoros aranylabdás klasszis ma délben tartott sajtótájékoztatót.

(Photo by Eric Alonso/Getty Images)

“Nem tudom, képes leszek-e beszélni. Az elmúlt napokban azon gondolkoztam mit is tudnék mondani. Az igazság az, hogy szóhoz sem jutok. Nagyon nehéz, mert itt töltöttem az egész életem. Nem álltam erre készen. Nem tudtam elképzelni, hogyan búcsúzzak, hiszen meg sem fordult a fejemben, hogy elmegyek. A családom és én meg voltunk győződve, hogy itt fogunk maradni. Itt Barcelonában, az otthonunkban. Ma el kell búcsúznom mindenkitől. 13 éves korom óta, 21 év után távozom a feleségemmel és a három gyerekemmel együtt. Gyerekként érkeztem a Barcelonához, most pedig házas emberként, három katalán-argentin gyermek apjaként távozom. Az első naptól az utolsóig mindent odaadtam ezért a klubért, ezekért a színekért. Szeretném megköszönni az emberek szeretetét, ami elkísért a pályafutásom során, köszönök mindent. Az elmúlt időszakban nem játszhattunk a szurkolóink előtt. Úgy kell távoznom, hogy másfél éve nem találkozhattunk egymással. Ha már búcsúzni kell, jobb lett volna máshogy, együtt a szurkolóinkkal a stadionban. Remélem egy nap visszatérhetek és hozzáájulhatok ahhoz, hogy a Barca továbbra is a világ legjobb klubja legyen. A legjobb az lesz, ha most válaszolok a kérdéseitekre. Mindenkinek köszönöm” – kezdte a sajtótájékoztatót Messi, aki újra elsírta magát a jelenlévő csapattársak, vezetők, családtagok és újságírók tapsvihara közepette. A Barca történetének legnagyobb játékosa elbúcsúzott. 

Lionel Messi ezután újságírói kérdésekre válaszolva a következőket mondta:

“Sok jó és szomorú pillanat volt a pályafutásomban, de ha egyet kell kiemelnem, akkor a debütálásom az első csapatban a legfelejthetetlenebb emlék. A hosszabbítás? Minden sínen volt az utolsó pillanatig, amikor jött a probléma a La Ligával. Lehetetlenné vált. Mindent megtettem, hogy maradhassak. Szomorú vagyok, mert olyan pillanatban kell elhagynom ezt a klubot, amikor nem számítottam rá. Laporta mindent elmondott a távozásom okaival kapcsolatban, csak ismételni tudom. Cikáztak a gondolatok a fejemben, eddig a pillanatig, hogy itt állok, magam sem hittem el. De ez a valóság, el kell fogadni. Váltás előtt állok, ez a váltás szomorú, de el kell fogadnom és újra kezdeni elölről, a nulláról egy új helyen. Még legalább egy BL-t nyerhettünk volna, de sajnos nem sikerült. Újra megszeretném nyerni a BL-t. A Barca szurkolói tudják, hogy győztes típusú ember vagyok. A karrierem utolsó éveiben is trófeákért küzdök majd. Még nem dőlt el semmi. A PSG egy alternatíva, de megállapodás még nem született, tárgyalásban vagyunk! Bár sok nehéz pillanat volt, ez a búcsú a legfájdalmasabb. Ez a vége. Nincs visszaút. Tavaly távozni akartam, idén nem, de Laporta mindig direkt és őszinte volt velem. A választások után, együtt vacsoráztunk Laportával, beszéltünk és akkor biztos voltam benne, hogy maradok. A szerződés sosem volt probléma, aztán történt ami történt, de sosem volt kétség bennem a folytatást illetően. Nem keltettünk senkiben megalapozatlan reményeket. Mindenki meg volt győződve arról, hogy maradok, hogy minden el van rendezve, probléma egy szál se. Csak azt tudom, hogy nem volt lehetséges a maradásom a Liga miatt, a pénzügyi fair play miatt. Nincs mit mondanom Tebasnak (a La Liga elnöke, a szerk.), mert semmi bajom vele. Úgy vélem, én mindvégig tisztességesen jártam el. Belementem az 50%-os fizetéscsökkentésbe, ennél többet senki sem kért tőlem. Megtettünk mindent, amit csak lehetett. A klub hatalmas adósságokkal rendelkezik és nem akarták tovább rontani a helyzetet.  Többet nem tudok mondani. Szeretnék gratulálni Dani Alvesnek az olimpiai aranyéremért, amit megnyert. Nagyon közel áll hozzám. A Barca-szurkolókért bármit megtennék, igen visszatérnék még egy búcsúmeccsre, bár most van itt a pillanat, az már nem lenne az igazi. A Barca a világ legnagyobb klubja, jönni fognak új játékosok és az emberek, ha az elején nehezen is, de el fogják fogadni, hogy Messi már nincs a csapatban. A Barca mindenek felett áll, ahogy Laporta is mondta. Biztos vagyok benne, a csapat remek játékosokból fog állni és fényes jövő előtt áll.”

Szóba került az az internetet néhány napja bejáró kép is, amely Messit párizsi labdarúgók (Neymar, Di María, Paredes, Verratti) társaságában örökítette meg Ibizán, és amelyet látva sokan azt a következtetést vonták le, hogy már el is dőlt Messi sorsa, és az utóbbi napok barcelonai fejleményei csak egy színjáték részét képezik.

„Az csak egy vicc volt. Neymar felhívott, mondta, hogy a többiekkel álljunk össze egy képre, és milyen jó vicc lesz azt sugallni, hogy Párizsba igazolok. Aztán hogy az emberek ebből a képből milyen következtetést vontak le, az egy másik kérdés, de ez tényleg nem volt több néhány jó barát nyaralás közbeni tréfájánál” – érkezett a magyarázat. 

Messi azt is elárulta, hogy meddig szeretné még folytatni pályafutását:

„Minden attól függ, meddig bírja a testem. Hallottam már idősebb csapattársaktól, hogy az idő múlásával minden egyes nappal nehezebb lesz. A pályafutásunk során hozzászokunk a napirendhez, kialakul egyfajta rutin, amihez aztán egyre nehezebb alkalmazkodni. Addig folytatom, ameddig fel tudom venni a versenyt a kihívókkal.”