Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Az UEFA luxusadó és fizetési plafon bevezetésére készül – sajtóhír

Sokak szerint a Paris Saint-Germain és/vagy a Manchester City idei nyári költekezésének hatására az UEFA a pénzügyi előírások megváltoztatására készül…

(Photo Illustration by Thiago Prudencio/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

A The Times értesülései szerint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) bevezetheti az amerikai sportokban használt, úgynevezett fizetési plafont, illetve a luxusadót, mindezt úgy tenné meg, hogy felülírná a korábban bevezetett pénzügyi fair play-t, mely 2010 óta volt használatban.

Az FFP néven elhíresült korlátozás lényege az lett volna, hogy a klubok legfeljebb annyit költhetnek, amennyi bevételük keletkezik a labdarúgással kapcsolatos tevékenységükből. Az előírást viszont rengeteg kritika érte, mivel sokak szerint a kisebb költségvetéssel rendelkező klubok helyzete nem kiegyenlített a pénzben dúskáló csapatokkal szemben, hanem eleve hátrányban indulnak velük szemben.

A nemzetközi szövetség terveinek részletei még nem ismertek, azonban a beszámoló szerint a tervezet igencsak előrehaladott stádiumban van, hiszen akár már a jövő hónaptól bevezetésre kerülhet. A szabályozás alapját az amerikai profi baseball-ligában (MLB), illetve az amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) használt fizetési plafon adhatja, amely használatával az FFP-t teljesen kiiktatnák.

Az értesülés szerint a szabályozás ligáról ligára változhat, és a klubvezetőknek lehetőségük lesz a fizetési plafon bővítésére, ám ez esetben luxusadót kellene fizetniük, amely azt foglalja magában, hogy az adott összeg kétszeresének megtérítése szükséges.