Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Koeman: “Tiki-takát kellett volna játszanunk?”

A Granada elleni 1-1-es döntetlent követő sajtótájékoztatón Ronald Koemannak, az FC Barcelona vezetőedzőjének nemcsak az eredmény, hanem a mutatott játék miatt is magyarázkodnia kellett. A holland szakember szerint a jelenlegi Barcától sokkal többet nem érdemes várniuk a szurkolóknak…

(Photo by Joan Valls/Urbanandsport/NurPhoto via Getty Images)

Barcelonában jelenleg csak az egyik gond, hogy a csapat csak 1-1-es döntetlenre végzett az új idényben még nyeretlen Granadával a La Liga 5. fordulójában, ami ennél is nagyobb probléma sokak szerint, hogy az andalúziai együttes elleni hétfői mérkőzésen teljesen stílusidegen játékot mutatottak be a katalánok. Ronald Koeman együttese összesen 54 beadással próbálkozott a meccsen (igaz csak 14 volt sikeres) – többnyire Gerard Piqué, Ronald Araújó és Luuk de Jong fejét keresve –, ami 2016 novembere óta a legmagasabb szám a Barcelona bajnokijain. A holland szakember nem lát ebben semmi különöset, úgy véli, valamit ki kellett találniuk, hogy feltörjék a Granada védelmét, ha már az első félidőben a rövid passzos játék nem vezetett eredményre.

„Nézzék meg a játékoskeretet… Mit kellett volna játszanunk? Tiki-takát? Ez a Barca már nem a nyolc évvel ezelőtti Barca. Piquével, Araújóval és Luuk de Jonggal a pályán szisztémát váltottunk, így sikerült döntetlenre mentenünk a meccset. Mindig a saját stílusodban kell futballoznod, de ha a mérkőzés megköveteli tőled a változtatásokat, akkor lépned kell. Az alapfelállásunkban, négy-három-háromban játszottunk az első félidőben, de aztán a cserejátékosainkhoz alkalmazkodva változtatnunk kellett. Luuk de Jong behozatalával más módon próbáltunk meg gólt szerezni. A rendelkezésünkre álló lehetőségeinkhez mérten mindent megtettünk, és kis szerencsével még nyerhettünk is volna. Az emberek elégedetlenek az eredménnyel, de a csapat küzdőszellemét látva nem hiszem, hogy csalódottan mennének haza. A rossz kezdés bonyolulttá tette a mérkőzést egy olyan ellenféllel szemben, amely a második perctől húzta az időt. Nem voltak területeink. Ansu Fatival és Dembélével más lett volna a helyzet, mert ők mélységet adtak volna a csapatnak. Ugyan sikerült egyenlítenünk, de a Granada ellen nem lehetsz elégedett a döntetlennel. Sajnálatos, hogy elveszítettünk két pontot” – vélekedett Koeman.

A mérkőzés után a spanyol sajtó azonnal elkezdett cikkezni Koeman jövőjéről és lehetséges leváltásáról. Egyes hírek szerint a döntés már meg is született, a holland szakembert – a 13-14 millió eurós végkielégítés ellenére – rögtön meneszteni fogják a posztjáról, amint sikerül megtalálni az utódját. Gerard Romero újságíró és a RAC1 információi szerint Xavi, Andrea Pirlo, Antonio Conte, Erik ten Hag, Marcelo Bielsa és Joachim Löw is a jelöltek között szerepel, de a vezetőség a hírek szerint a belga válogatottal világbajnoki bronzérmes Roberto Martínez munkásságát becsüli a legnagyobbra.

Ami az FC Barcelona további menetrendjét illeti, a katalánok csütörtökön a Cádiz vendégei lesznek a hétközi fordulóban, vasárnap a Levantét fogadják, majd a jövő héten következik a Benfica elleni Bajnokok Ligája-csoportmeccs és az Atlético Madrid elleni idegenbeli bajnoki rangadó. Az előző bajnoki idényt egyébként még rosszabbul kezdte a Barca, akkor négy meccs után csak 7 pontot szerzett, most ugyanennyi bajnoki után 8-nál jár Koeman csapata.