Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Benfica: Guttman Béla nyomában a sztáredző

A Benfica hosszú történelmében nem kevés remek szakember megfordult már. A legendás Guttmann Béla több fronton is emlékezeteset alkotott a lisszaboni klubbal, amelynél még a mai napig mértékadónak tartják eredményeit.

(Photo by Geert van Erven/BSR Agency/Getty Images)

A Bajnokok Ligájában is érdekelt együttes tizenkét idei eddigi tétmeccséből tízet is megnyert, és csak kétszer adta le döntetlenre az adott kihívást. Ebből egy iksz a Dinamo Kijev elleni BL-csoportmeccsen, egy pedig még a selejtezőben (PSV Eindhoven) csúszott be. A bajnokságot hibátlanul vezetik Jorge Jesus tanítványai, nem kevesebb, mint hét fordulót követően.

Az ilyen remek idénykezdés nem egyedi a Benfica történetében. A portugál rekordbajnoknál éppen ilyen mérleggel kezdte az idényt Guttmann Béla az 1959/60-es kiírásban. A magyar mesternek viszont volt még egy jobb rajtja is: 1960/61-ben tizenegy győzelemmel és egy döntetlennel kezdték a szezont.

Azonban a mostani vezér Jesus-nál és Guttmannál is van egy jobban indító tréner: Sven-Göran Eriksson. A svéd edző nemhogy tizenkettő, hanem egyenesen tizenöt győzelemmel indított 1982. őszén a Benfica kispadján.

Így fest jelenleg a portugál bajnokság táblázata: