Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Szabályváltoztatást eredményezhet a franciák (les)gólja

A múlt hétvégi Nemzetek Ligája-döntő óta folyamatosan vitatják Kylian Mbappé lesről szerzett találatát, amely a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint szabályos volt, ám módosíthatják az ellentmondásos szabályt…

(Photo by Marco Canoniero/LightRocket via Getty Images)

Az UEFA játékvezetői bizottságának vezetője, Roberto Rosetti szerint jó döntést hozott a francia-spanyol Nemzetek Ligája-döntő játékvezetője, amikor megadta Kylian Mbappé gólját, ugyanakkor a szabály jelenlegi értelmezése ellentmond a lesszabály szellemiségének, ezért megkezdődött annak felülvizsgálata.

A világbajnoki címvédő francia válogatott egygólos hátrányból nyert 2-1-re Spanyolország ellen a Nemzetek Ligája második kiírásának döntőjében, miután győztes gólt Mbappé szerezte, melyet hosszas videózás után érvényesnek ítéltek. Azért nem volt les, mert a védőnek volt egy szándékosnak vélt játékba avatkozása, emiatt az már egy új játékszakasz, és innentől az ellenféltől kapott labdának számít. Tehát ha a védő elengedi a labdát, egyértelmű a leshelyzet és szabadrúgással jönnek a spanyolok. Azzal, hogy menteni próbált, előnybe hozta az ellenfelet, aki ezt ki is használta.

“Már felvettem a kapcsolatot a FIFA és az IFAB illetékeseivel, és megvitatom a lehetséges megoldásokat a szabályalkotó testület technikai bizottságának következő ülésén” – tette hozzá a játékvezetői bizottság első embere.