Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: Messi duplájával fordított és nyert a PSG az RB Leipzig ellen

A Paris Saint-Germain otthonában próbált belekapaszkodni az utolsó szalmaszálba az RB Leipzig, amely két vereség után próbált pontot szerezni a Bajnokok Ligája csoportkörében.

/Photo by Matthias Hangst/Getty Images/

Az RB Leipzig borzasztóan kezdte a szezont: a lipcsei csapat idei 8 bajnokijából csak 3-at tudott megnyerni és jelenleg a Bundesliga 8. helyén áll. Ráadásul a BL-ben is két vereséggel indítottak, így egyértelműen komoly veszélyben van Jesse Marsch állása. A túloldalon sokkal nyugodtabbak lehettek a párizsiak, hiszen magabiztosan, 9 pontos előnnyel vezetik a Ligue 1-t és csak két botlásuk volt idén. Nem rég kikaptak a Rennes-től a bajnokságban, előtte pedig játszottak egy 0-0-t is a Club Brugge otthonában a BL-ben. Hazai pályán egyértelműen ők számítottak a mérkőzés esélyesének.

Az első félidőben ők is próbálták meg diktálni a tempót, de a Leipzig alaposan felszívta magát erre az estére. A PSG birtokolta többet a labdát, de a komoly gólhelyzetek egyértelműen a hazai kapu előtt adódtak. Keylor Navas több nagy védést is bemutatott az első percekben – szerencsére jó iramban indult a találkozó. A 9. perc aztán meghozta az első gólt is: az RB Leipzig támadott, épp próbáltak betörni a tizenhatoson belülre. Silvát azonban buktatta Messi, a bíró sípja viszont néma maradt. Az ellenakcióval jöhettek a franciák, Draxler kiugratta Mbappét, aki lendületből vezethette rá a labdát Orbánra és Gulácsira – a magyar válogatott játékosainak gyakorlatilag esélyük sem volt levédekezni. Az ifjú zseni káprázatos gólt lőtt, videózásra pedig nem került sor. Hátrányból kellett felállnia a német együttesnek.

A vendégek nagyon szépen építettek a rendezetlen PSG-védelemre, hiszen labdaszerzések után Pochettino együttese félig “fent maradt”, így volt lehetőség kontrázni ellenük. Navasnak újabb védésekre volt szüksége – sőt, Andre Silva még a kapufát is megzörgette. A 28. percben azonban már nem lehetett megállítani a portugált: Angelino gyönyörű beadása után érkezett a hosszún és bevette a Paris Saint-Germain kapuját. A játék képe alapján igazságosnak tűnő 1-1-es állással mehettek végül szünetre a csapatok. A második játékrész hasonló forgatókönyv szerint zajlott, mint az első. A PSG sok labdabirtoklással igyekezett támadásokat építeni, a lipcseiek viszont helyzetekkel riogattak.

Az 57. percben aztán jött egy német gól, ami már benne volt a levegőben: Angelino beadása után a hosszún érkező Mukiele talált be, így a Leipzig fordítani tudott. Egyből izgalmasabbnak tűnt a felállás, a franciáknak kötelező volt támadniuk. Ebben azonban egy komoly hiba volt a segítségükre: Adams csúnyán elpasszolta a labdát, amivel Mbappe lódulhatott meg. A francia azonban lövés helyett inkább passzolt és Messit játszotta meg. Az argentin lövését még a kapufára tolta Gulácsi, ám a gólvonalon guruló labdát végül bepofozta Messi. Sőt, a 74. percben a Barcelona korábbi legendája még büntetőből is betalált. A Paris Saint-Germain így visszaszerezte a vezetést, amire már Marsch együttesének nem is maradt válasza. A PSG összességében megérdemelten nyert, habár helyenként keményen megszorongatta őket az RB Leipzig. A németek pedig ezzel a vereséggel gyakorlatilag ki is estek a csoportkörben.

PSG – RB Leipzig 3-2 (1-1)
Helyszín: Parc des Princes (Párizs); Vezette: Guida
Gólszerzők: Mbappe (9.), Andre Silva (28.), Mukiele (57.) Messi (67., 74. – büntető)
Sárga: Gueye, Hakimi; ill. Orbán, Simakan, Adams
Kiállítás: – ill. –

PSG: Keylor Navas – Mendes, Kimpembe, Marquinhos, Hakimi – Verratti, Gueye (Danilo), Ander Herrera (Wijnaldum) – Draxler (Kehrer), Mbappe, Messi. Edző: Pochettino.

RB Leipzig: Gulácsi – Angelino (Henrichs), Simakan (Paulsen), Orbán, Klosterman (Gvardiol) – Haidara (Moriba), Adams, Laimer, Mukiele – Nkunku, Andre Silva (Forsberg). Edző: Marsch.

A C-csoport rangadóján Amszterdamba látogatott a Borussia Dortmund. A sárga-feketék egy pont lemaradással a második helyen állnak a Bundesligában, korábbi két BL-meccsüket pedig megnyerték – magabiztosan várhatták az Ajax elleni találkozót. A hollandok is jó formában voltak: szintén két BL-győzelemmel érkeztek a Sporting és a Besiktas ellen, a bajnokságot pedig vezették. Épp a PSV elleni bajnoki rangadó előtt kellett még a német riválissal is megbirkózni, így ők most oda kellett hogy figyeljenek az erő beosztására.

A kezdés parádés volt: már a 11. percben vezetést szereztek, miután a menteni igyekvő Reus fejéről a saját kapujába pattant a labda egy holland szabadrúgásnál. A 25. percben aztán Haller passza után Blind lőhetett a tizenhatosról, lövése pedig a kapufát érintve jutott a hálóba. Ezzel az első félidőben meg is volt az Ajax két gólos fölénye, várni lehetett azonban egy német rohamot ekkora hátrányban.

A második játékrészben akadt is lehetőségük visszajönni a meccsbe. Főleg Haalandnak akadtak helyzetei, ám a norvég ezúttal csak kapufáig jutott. Az Ajax támadósora viszont remek napot fogott ki és futószalagon dolgozta ki a lehetőségeket. Antony végül az 57 percben egy góllal gyakorlatilag eldöntötte a meccset; Haller pedig ezek után végleg kivégezte a Dortmundot. 4-0 a végeredmény, váratlanul nagy pofonba szaladt bele a Dortmund, amely a következő fordulóban hazai környezetben állhat bosszút az Ajaxon.

Ajax – Borussia Dortmund 4-0 (2-0)
Helyszín: Johan Cruijff Arena (Amszterdam); Vezette: Manzano
Gólszerzők: Reus (11.), Blind (25.), Antony (57.), Haller (72.)
Sárga: Alvarez, Timber; ill. Witsel
Kiállítás: – ill. –

Ajax: Pasveer – Blind, Martinez, Timber, Mazraoui (Rensch) – Gravenberch, Berghuis (Klaasen), Alvarez – Tadic, Haller (Daramy), Antony (Neres). Edző: ten Hag.

Borussia Dortmund: Kobel – Schulz (Can), Hummels (Pongracic), Akanji, Meunier (Wolf) – Brandt (Knauff), Witsel, Bellingham – Malen (Hazard), Haaland, Reus. Edző: Rose.

Az A- és a C-csoport jelenlegi állása