Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

FC Barcelona: Laporta és Sergi sajtótájékoztatót tartott

Első sajtótájékoztatóját tartotta az FC Barcelona elnöke, illetve a frissen megbízott, de csak ideiglenesen regnáló Sergi Barjuan. A délután egy órakor megtartott eseményen nem kívánták ráhúzni a vizes lepedőt Ronald Koemanra, de érezhetően az eredmények javulását várják a folytatásban.

A sajtótájékoztatót a Ronald Koemant ingerülten kirúgó Joan Laporta nyitotta. Az elnök mára már jócskán lenyugodott, és igyekezett diplomatikusan fogalmazni a játékosok által is vegyes megítélésű holland edzővel kapcsolatban.

„Szeretnék köszönetet mondani Ronald Koemannak, aki egy Király Kupa begyűjtésével hagyja el a Barcelonát. Az, hogy nem maradt itt tovább, a kapcsolódó eredmények miatt kialakult helyzet mér elviselhetetlen volt. Megértettük, hogy cselekednünk kell. Sergi átveszi az első csapat vezetését, nagyra értékeljük a munkáját, és minden bizalmunkat megérdemli.”

Hiába érkezett a „B” csapat éléről Sergi, nem valószínű, hogy maradhat. Ugyanis a pletykák szerint egy-két hét és Xavi visszatér a Camp Nou-ba, immár trénerként.

„Ma lelkesedés és magabiztosság van bennünk. Fontos változtatást hajtottunk végre, de a filozófiánk világos, és abból a fajta futballból szeretnénk kiindulni, amely a legjobb eredményeket hozta nekünk. Sergi ismeri ezt, ahogy a keretet is. Gond nélkül tud majd dolgozni. Ő a saját edzőnk, aki tudja, hogyan kell játszani a Barcelonával. A Barca még áll mind a LaLigaban, mind a Bajnokok Ligájában. Teljesen megbízunk Sergiben.”

De vajon tényleg érkezőben van Xavi, vagy bárki más?

„Nem mondom meg, hogy milyen lehetőségeink vannak a kispadra. Nem lenne profi, és nem akarok semmit sem kockáztatni. Dolgozunk egy edző szerződtetésén. Sergi lesz ott a Dinamo Kijev ellen. Most az Alavés elleni meccsre koncentrálunk. Sokat és nagyon gyakran beszélnek Xaviról. Két hónapja tárgyalok vele, tudom, mit gondol a Barcelona jelenlegi keretéről.”

Laporta szerint nagyon türelmesek voltak Koemannal, aki szerinte megértően fogadta a kirúgását:

„A kapcsolatom Koemannal rendben van, azt mondta, hogy megértette a döntésünket, és a kirúgása a futball részét képezik. A szerződés felbontásáról szóló tárgyalás jól halad, mert tiszteletben fogjuk tartani a megállapodást. Igen, dönthettünk volna hamarabb Koeman menesztéséről, én magam vállalok ezért minden felelősséget. Ha az eredményeket nézzük, a helyzet már elviselhetetlen volt. Már a választási kampány óta tárgyalok Xavival, soha nem is hagytuk ezt abba. Arról is beszéltem neki, hogy megpróbálom megtartani Koemant a szerződése lejártáig. Miért? Mert ő egy mítosz a barcelonizmusról, és hálásak vagyunk neki, hogy ő is a klub embere. Ezt megmondtam neki is. Még egyszer köszönöm Ronaldnak, és a legjobbakat kívánom neki a jövőben. Ez mindig az otthona lesz.”

Tehát akkor most tulajdonképpen folyamatos a kapcsolattartás Xavival. Még ha ez konkrétan kimondatlan is, úgy tűnik, hogy bármikor bejelenthetik a szerződtetését.

„Ezek privát dolgok, addig is kérem Sergit, legyen ambiciózus és elszánt. Nem szabad félnie változtatni a dolgokon, mert az eddig kipróbált megoldások nem működtek. Egy nagyon a Barcelona edzője lesz Xavi. Bízom azokban az emberekben, akik közel állnak hozzám, és akik követik a folyamatos fejlődést.”

Természetesen Sergi nem fogadott némaságot:

„Az a törekvésem, hogy mindig nyerjünk, meg kell próbálnunk a jelenlegi helyzetet megváltoztatni. Ha valamihez hozzá tudok járulni, azt megteszem. Az első dolgom az lesz, hogy ismét szórakoztató legyen a focink. A LaLiga nagyon nyitott, pontokat kell szednünk. Reméljük, hogy a Camp Nou-ban megjelenő szurkolóink segíthetnek nekünk. Mindegyikünknek össze kell állnunk, nem fogunk változtatni a játékmódunkon. Ilyen tehetséges játékosokkal könnyű dolgozni.”

Laporta gyorsan közbeszólt, hogy bármennyire is időleges megoldás Sergi kinevezése, igenis támogatják őt:

„A Koemant váltó edzőt teljes mértékben támogatjuk. Sergi bátor ember, hogy hajlandó vezetni a Barcelonát, ameddig szükség van rá. Ha jön egy új menedzser, az a mi támogatásunkkal fog történni.”

Az FC Barcelona a következő, alig egy hét során az Alavés (LaLiga), a Dinamo Kijev (Bajnokok Ligája) és a Celta Vigo (LaLiga) ellen fog pályára lépni.