Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ismét vádat emeltek a korábbi vezetők ellen

Nemzetközi beszámolók szerint a svájci ügyészség ismét eljárást indított a FIFA, illetve az UEFA korábbi elnökével szemben…

(Photo by Shaun Botterill/Getty Images)

A svájci Legfőbb Ügyészség (OAG) vádat emelt FIFA korábbi elnöke, Joseph Blatter ellen, valamint az UEFA-t egykor irányító Michel Platinivel szemben kétmillió svájci frank jogellenes kifizetésének megszervezése miatt.

Az ügyészség keddi közleménye szerint Blattert csalással, hűtlen kezeléssel, felelőtlen gazdálkodással, továbbá okirat-hamisítással vádolják. Platinivel szemben csalás és okirat-hamisítás szerepel a vádpontok között, továbbá az, hogy tudomása volt, illetve segédkezett a hűtlen kezelésben és a felelőtlen gazdálkodásban. Az OAG tájékoztatása értelmében “a kifizetés károsította a FIFA-t, és törvénytelenül gazdagította Platinit.”

A 85 éves Blatter 1998 és 2015 között volt a FIFA elnöke, az ellene folytatott svájci és amerikai vizsgálatok már évek óta tartanak. A sportvezetőt korábban hat évre tiltották el minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől, ez októberben lejárt ugyan, de tavasszal újabb közel hét évvel meghosszabbították.

Platini 2007 elején lett az UEFA elnöke, és a Blatter-ügy után még a FIFA elnöki székére is pályázott. Végül azonban visszalépett, mert nemcsak tanú, hanem vádlott is lett, ennek következtében pedig az európai szervezet etikai vizsgálatot indított ellene, majd 2016 elején őt is eltiltották mindenfajta labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.