Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb-selejtező: Hollandia késői gólokkal biztosította az első helyét a csoportban – videóval!

A G-csoportban is az utolsó fordulót rendezték a világbajnoki selejtezők során, a továbbjutásra viszont még három csapatnak is volt esélye – Hollandia és Norvégia egymás között, egy rangadón dönthetett a csoportelsőségről.

Norvégia és Törökország két-két pont lemaradással várhatta az utolsó, mindent eldöntő fordulót a vb-selejtezők végén. A törökök Montenegróba látogattak az utolsó körben, míg a norvégok az éllovas Hollandia ellen szállhattak harcba a továbbjutásért. Utóbbi mérkőzés volt a játéknap egyik legnagyobb rangadója – sajnos zárt kapuk mögött a rotterdami stadionban. Az minden esetre egyértelmű volt, hogy a hollandok nem lazázhatják el ezt a meccset a legutóbbi, Montenegró elleni döntetlenük után.

A várakozásoknak megfelelően Hollandia kezdett jobban. A narancsmezesek kisajátították a labdát és lassan, lépésről-lépésre építgették akcióikat – igaz, sok veszélyt nem jelentettek a norvég kapura. Az első játékrészben közel 65%-ban birtokolták többet a labdát, Nyland kapust viszont nem sokszor sikerült megizzasztaniuk. Talán csak a Villarreal 24 éves támadóját, Danjumát lehet kiemelni a hazaiak részéről, aki elég jól mozgott és akadt is néhány veszélyes megmozdulása. A visszafogott holland produkció okai között azonban jelentős szerepet kapott a fegyelmezett norvég védekezés, amely folyamatosan lassította az Oranjét a mérkőzés során.

A második félidő sem az elsöprő támadófutballról marad emlékezetes: a norvégok nem tudtak, a hollandok meg nem annyira akartak nyomást gyakorolni ellenfelükre. A vendégek szorgalmasan tették a dolgukat, de teljesen veszélytelenek voltak Cillessen kapujára. A narancssárga-mezesek pedig még enerváltabbá váltak, mint az első félidőben: lassú, nyögvenyelős játékkal szenvedték végig a találkozót, tudván hogy nekik nem sürgős betalálniuk. A rend kedvéért azért a hajrában Bergwijn révén sikerült gólra váltaniuk az egyetlen igazi helyzetüket, így a végére a győzelem is meglett. Sőt, a hosszabbításban Bergwijn rúgatott még egyet Depay-al is, így 2-0 lett a vége. Hollandia bebiztosította vb-részvételét és csoportelsőségét a másik mérkőzés eredményétől függetlenül, ami egyben Norvégia kiesését is jelentette.

Törökország a másik meccsen nem kezdett jól, de végül sikerült korrigálniuk a nehéz helyzetben is. Miután már a 4. percben hátrányba kerültek, a 22. percben Akturkoglu révén sikerült egyenlíteniük, majd a második félidőben a vezetés is meglett. Összességében magabiztosan múlták felül Montenegró együttesét és ezzel a csoport második helyét is megkaparintották – vele pedig a pótselejtező lehetőségét is.

A csoport harmadik meccsén Lettország – szintén egy korai kapott gól, majd fordítás után – 3-1-re nyerni tudott, de pozíciót nem javított. Montenegró lett a 4., Lettország pedig az 5. a G-csoportban Gibraltárt megelőzve.

Hollandia – Norvégia 2-0
G.: Bergwijn (84.), Depay (91.)

Montenegró – Törökország 1-2
G.: Beqiraj (4.), Akturkoglu (22.), Kokcu (60.)

Gibraltár – Lettország 1-3
G.: Walker (7.), Gutkovskis (25.), Uldrikis (55.), Krolls (75.)

A G-csoport végeredménye