Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Libertadores-kupa: brazil csörte a dél-amerikai klubfoci trónjáért

Magyar idő szerint a szombat esti órákban kerül sor a Libertadores-kupa 2021-es kiírásának fináléjára a montevideói Estadio Centenarióban két brazil csapat, a Flamengo és a Palmeiras között…

(Photo by Buda Mendes/Getty Images)

Szombaton rendezik meg az első számú dél-amerikai nemzetközi kupasorozat fináléját Uruguay fővárosában, Montevideóban két brazil vetélytárs, a két évvel ezelőtti győztes riói Flamengo és a címvédő são paulói Palmeiras részvételével.

Mindkét csapat fennállása harmadik elsőségére készül a kupasorozat 1960 óta íródó története során. A zöld-fehérek a tavalyi sikerüket megelőzően 1999-ben ülhettek fel a trónra, míg a riói gárda 1981-ben és 2019-ben lett a sorozat legjobbja. A Palmeiras már a hatodik döntőjére készül (két győztes és három elvesztett finálé), míg a Flamengo harmadik alkalommal finalista, az eddigi kettőt egyaránt megnyerte.

A Libertadores-kupában egészében 2018-ig oda-visszavágós párharc volt még a döntőben is, aztán a Boca Juniors és a River Plate három évvel ezelőtti botrányokba torkolló fináléja végleg alátámasztotta, hogy a túlfűtött földrészen nyugalmasabb egy mérkőzésen, semleges helyszínen lebonyolítani döntőt. Az első ilyen finálét 2019-ben Limában játszotta le a Flamengo és a River Plate, tavaly a Palmeiras a Maracanában ünnepelhetett a Santos legyőzésével, most pedig két brazil csapat Montevideóban csap össze egymással – a 2022-es döntő helyszíne előreláthatólag az ecuadori kikötőváros, Guayaquil lesz.

A sorozat rekordbajnoka a virágkorán immár évtizedek óta jócskán túllévő argentin Independiente csapata, amely hét nemzetközi elsőségéből négyet úgy szerzett, hogy az 1970-es években egymást követő négy évben ért fel a kontinens trónjára (1972-től 1975-ig). Utolsó, 2007-es sikere óta hat kupagyőzelemmel követi őket a városi rivális Boca Juniors együttese, amely legutóbbi diadala óta csak két elvesztett fináléig jutott, s rohamosan közelít hozzájuk az ősellenség River Plate négy sikerével – a „milliomosok” ebből kettőt az utolsó öt éven belül regisztráltak, győztes meneteléseik során mindkétszer éppen a Bocát elütve a továbbjutástól, 2018-ban egy örökké emlékezetes döntőben.

A brazil csapatok közt sokkal jobban eloszlattak a sikerek, nincs egy olyan kiemelkedő klub, amely egyelőre harcba szállhat a rekordbajnoki csatározásban az argentin egyletekkel. A São Paulo, a Grémio és a Santos egyaránt háromszor hódította el a trónt, hozzájuk csatlakozhat a mai döntő győztese negyedik háromszoros győztesként.

A 2021-es naptári esztendőben a két csapat négyszer találkozott egymással és mind a négyszer a Flamengo győzött: Gabigolék az elhúzódó 2020-as országos bajnokságban egyszer, az idei kiírásban kétszer múlták felül a Palmeirast, valamint az áprilisi brazil Szuperkupa-döntőben is diadalmaskodni tudtak ellenük egy hosszú büntetőpárbaj végén. Ez alapján egyértelmű esélyekről beszélhetnénk, de egy semleges pályás mérkőzésen azért bármi előfordulhat, és egy nemzetközi kupadöntő légköréhez egyetlen bajnoki sem hasonlítható. Ezzel együtt a helyi média a Flamengót valamivel valóban esélyesebbnek tartja.

A Libertadores-kupa idei kiírása során a címvédő Palmeiras 5-0-1-s mérleggel nyerte meg csoportját, míg a Flamengo úgy lett csoportelső, hogy az első három meccsét megnyerte, a második három alkalommal pedig döntetlent játszott.

A paulista csapat az egyenes kieséses szakaszban való menetelése során a chilei Universidad Católica együttesét kettős győzelemmel, a São Paulót a visszavágó 3-0-s megnyerésével búcsúztatta, majd a döntőbe jutásért idegenben lőtt góllal múlta felül a két döntetlen után az Atlético Mineirót. Ezalatt a rióiak ellentmondást nem tűrve az argentin Defensa y Justicia gárdáját 5-1-gyel, a paraguayi Olimpia Asunciónt 9-2-vel, az ecuadori Barcelona SC csapatát 4-0-val küldték haza és váltották meg jegyüket az uruguayi fináléra.

Mindkét csapatban találkozhatunk néhány nemzetközi szinten is meghatározó névvel, hiszen a címvédőt Felipe Melo, Gustavo Gómez vagy Weverton fémjelzi, míg a két évvel ezelőtti győztest Diego Alves, David Luiz, Filipe Luís vagy éppen Gabriel Barbosa erősíti.

A várható kezdőcsapatok:

Palmeiras: Weverton; Rocha, Luan, Gustavo Gómez, Renan, Piquerez; Veiga, Felipe Melo, Danilo; Dudú y Rony.

Flamengo: Diego Alves; Mauricio Isla, Rodrigo Caio, Leo Pereira vagy David Luiz, Filipe Luís; Everton Ribeiro, A. Pereira, Willian Arao, Diego vagy Giorgian De Arrascaeta, Bruno Henrique; Gabriel Barbosa.

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!