Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2022: a katariak várják az LMBTQ követőit, de a szeretet kinyilvánítása „nem kívánatos”

Már egy esztendő sincs hátra a 2022-es világbajnokságig, melynek helyszíne a közel-keleti miniállam, Katar lesz. A vezető népvallás és a tradíciók miatt a homoszexuálisok, eltérő nemi identitásúak és nem-semleges szervezetek máris zúgolódnak a várható atrocitások miatt, melyek elsősorban a szurkolókat érhetik.

(Photo by Carmen Jaspersen/picture alliance via Getty Images)

Katar már hosszú évek óta gőzerővel készül a jövő novemberben és decemberben esedékes világbajnokságra. Korábban inkább a kisajtoló, rasszizmussal felérő rabszolgamunka miatt érte sok-sok kritika a szervezőket, ám most a gondok áttolódnak a szexuális megkülönböztetésre.

A Közel-Kelet államaiban a mai napig üldöztetésnek vannak kitéve a homoszexuálisok, illetve az egyéb, meg nem engedett nemi megnyilvánulások. A szigorú törvénykezések ellenére, mégis szívélyesen várják az LMBTQ lobbi képviselőit a világbajnokság stadionjaiba, még ha óva is intik őket. Erről nyilatkozott a CNN-nek Nasser Al-Khater, a szervezőbizottság elnöke:

„Katar és a környező országok sokkal konzervatívabbak, és kérjük a szurkolókat, hogy tartsák tiszteletben ezt. Biztosak vagyunk benne, hogy ők is ezt fogják tenni, ahogy mi is tiszteljük a különböző kultúrákat, reméljük, hogy a miénkkel is ez lesz. Szurkolóként egy futballtorna résztvevőjeként érkeznek majd Katarba. És képesek lesznek arra, amire bármely másik ember. Itt senki sem érezheti magát fenyegetve, úgy gondolom, hogy ez a veszélyérzékelés a többszörös vádaskodásnak és híreknek köszönhető, amely negatív színben tüntette fel az országot. A szeretet kinyilvánítása nem kívánatos, és ez mindenkire vonatkozik.”

– intézett üzenetet a világnak, a sportvezető.