Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Capello: “Baggio és Rivera a valaha volt legjobb olasz játékosok” – Exkluzív interjú

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a közelmúltban a legendás olasz edzőfejedelem hosszabb exkluzív interjút adott egy magyar csatorna részére. Az AS Roma, a Real Madrid és az angol válogatott egykori trénere többek közt magyar gyökereiről, karrierjéről, filozófiájáról és sikereiről is beszélt számtalan kevésbé ismert érdekesség mellett…

Calcio Analyst Italia a közelmúltban hosszabb, tartalmas exkluzív interjút készített a rutinos olasz edzőlegendával, Fabio CapellóvalKéri András Dániel a hatalmas sikereket elérő szaktekintélyt többek közt magyar gyökereiről, karrierjéről, filozófiájáról és sikereiről kérdezte, aki a beszélgetés során betekintést engedett a kulisszák mögé is.

Ön San Canzian d’Isonzo városában látta meg a napvilágot, de magyar felmenőkkel is büszkélkedhet. Édesapja Magyarországon, Himesházán született az első világháború idején. Milyen kapcsolata van ma hazánkkal és hogyan érkezett Magyarországra a Capello család?

“Az egykori jugoszláv – ma a horvát és szlovén – határhoz közel terül el a városunk. Nagyszüleim az osztrák-magyar oldalra költöztek, nagyapám pedig kézművesként dolgozott. Édesapám ekkoriban született Himesházán. A család a későbbiekben a szintén az akkori Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó Bécsbe költözött tovább.

Követi-e a magyar labdarúgást, és hogyan vélekedik Marco Rossi szakmai munkásságáról a magyar válogatott kispadján?

“Örömömre szolgált beszélni vele egy tv adásban, és örülök az általa elért sikereknek a magyar válogatott kispadján. Magyarország egy történelmi válogatott, történelmi futballal. Kissé elveszítették jelentőségüket, de úgy tűnik számomra, hogy az elmúlt időszakban ismét fejlődésnek indult a magyar futball. Rossi nagyon jó munkát végez és remélem, hogy folytatódik a magyar labdarúgás fejlődése a megkezdett úton. Mindig is voltak tehetséges magyar fiatalok, akik most is identitást adhatnak a válogatott számára.”

Capello a példaképeként Nereo Roccót említette meg:

A Milanban volt edzőm egy rövid ideig, kiváló pszichológiai érzékkel volt megáldva. Képes volt a megfelelő viccekkel csillapítani a feszültséget, miközben rendkívül intelligens volt és tudta, hova szeretne kilyukadni. Képes volt értékükhöz mérten kezelni a futballistákat. Amikor ilyen szakvezetővel dolgozol, megérted, hogy ő egy olyan személy a ki képes újat adni számodra, akitől tanulni tudsz és ilyenkor neked tanulnod kell.

A 75 éves szakember a következőképpen vélekedett az AC Milannál való 1991-es kinevezéséről: “Arrigo Sacchi át kívánta alakítani a Milant, mert úgy érezte, hogy az általa felépített együttes ideje lejárt. Berlusconi nem volt erről meggyőződve, kikérte a véleményemet majd felajánlotta számomra, hogy térjek vissza szakvezetőként a kispadra. Berlusconival igazunk volt, a játékoskeret valóban alkalmas volt a sikeres folytatásra. Birtokában a kellő akaratnak és potenciálnak.”

Két játékost tart minden idők legjobb olasz futballistájának:

“Együtt játszottam Riverával, ezért nagyon jól ismerem őt. Baggiót pedig edzettem. Utóbbi határtalan, hatalmas adottságokkal bírt. Egyértelműen a legkiemelkedőbb olasz Rivera mellett. Ezen felül, ha az általam edzett legkiválóbb futballistát kell megnevezzem, Ronaldót, a Fenomént említeném. Még akkor is, ha velem nem alkotott maradandót. Ennek ellenére, ha egy játékost kell megnevezzek, akkor ő volna az, ő volt a legnagyobb tehetség. Annak ellenére, hogy valóban elküldtem őt, a győzelem érdekében.

“Felépítettünk egy erős együttest és tisztában voltunk azzal, hogy a győzelemhez szükségünk lesz egy középcsatárra. A csapat ugyanis már birtokában volt egy kiváló keretnek és potenciálnak, és ebbe a rendszerbe építettük be Batistutát, majd meg is nyertük vele a bajnokságot. Nagyon nagy figyelmet szenteltünk az építkezésnek, és meg kell jegyeznem, hogy Sensi elnök kiválóan dolgozott és komoly gazdasági áldozatot hozott. Nagyon ügyes segítőim voltak, a klub mentalitásának átalakításában. Én adhatok instrukciókat, mérgelődhetek, de szükség van egy stábra, akikkel együtt sikeresen meg tudjuk mindezt valósítani” – vélekedett az AS Roma 2000-2001-es szezonban elért bajnoki címéről.

A Juventus edzőjeként elért, és később a Calciopoli keretein belül elvett bajnoki címekről:

“Sokkal erősebbek voltunk a többieknél. Elég, ha megnézed az Olaszország-Franciaország vb-döntőt, ahol összesen 8 Juventus-játékos szerepelt a két együttesben. Nem vitatkozom azzal, amely a felszínre tört, de megérdemelten nyertük meg a pályán mindkét bajnoki címet. Nem volt szükségünk külső segítségre. Ezért szomorúsággal tölt el az, hogy miután megnyertük a címeket, utólag megfosztottak tőlük bennünket. Ha megnézzük azokban az években a mérkőzéseinket, sokkal erősebbek voltunk ellenfeleinknél, és nem voltak vitatott találkozóink. 

További egyéb érdekességek mellett Capello bővebben beszélt a Real Madrid csapatánál és az angol válogatott élén töltött időszakáról, s kifejtette véleményét Roberto Mancini jelenlegi olasz válogatottjáról is.

Jó szórakozást kívánunk a beszélgetéshez!