Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Az UEFA elnöke szerint még legalább tíz évig nem lesz Szuperliga

Tavaly tavasszal komoly riadalmat és káoszt teremtett a futballtársadalomban a topklubok törekvése. Tucatnyi európai élcsapat jelentette be ugyanis, hogy közös szövetséget létrehozva egy általuk irányított szuperbajnokságot hoznak létre, mely teljesen független lenne az UEFA ellenőrzésétől.

(Photo by Richard Juilliart – UEFA/UEFA via Getty Images)

Természetesen az Európai Labdarúgó-szövetség azonnal beleakasztott a készülő elitbajnokság biciklijének küllőjébe, hiszen a tervezet minden józan elgondolásnak szembe ment volna. A legtovább a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus tartott ki a Szuperliga víziója mellett. Ám a fenyegetések és feljelentések hatására végül ez a három együttes is meggondolta magát, és letett a szervezkedésről. Egyelőre.

Az UEFA szlovén vezére, Aleksander Ceferin szerint most letisztultak a viszonyok, de korántsem biztos, hogy utoljára hallottunk a Szuperligáról:

„Úgy gondolom, hogy a lökést 2019-ben a Bajnokok Ligája új formátumáról szóló megbeszélések indították el. Ott néhány klub komolyan elkezdett dolgozni a Szuperligán. Három évvel a szakítás előtt megtárgyalták, és kezet fogtak egymással. Ellenünk. Emlékszem két különösen stresszes napra. Reggel héttől éjfélig telefonálgattunk. Tizenkét klub kiszakadásával számoltak, és a többiek is követték volna őket, de ez az egész csak negyvennyolc óráig tartott. Azóta nem hallottam róluk, de semmi bajom a három klubbal, amelynek nagy hagyományai vannak, és amelyeket tisztelek. Ha találkozót kérnének, én leülnék velük beszélgetni a futball érdekében. Az Európai Bíróság még nem hozott ítéletet, minden EU-kormány támogat minket és az Európai Bizottság, az Európa Parlament és a brit kormány is. Nem tudom megmondani, hogy mi lesz húsz, harminc vagy negyven év múlva, de az biztos, hogy a következő tíz évben nem lesz Szuperliga, mert senki nem akarja, csak azok, akik szerint a futball csak pénzkérdés.”

– nyilatkozta a szövetség első embere a Journal du Dimanche-nak adott interjújában.