Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Száz évvel ezelőtt hunyt el az első nagy spanyol gólvágó

Kereken száz évvel ezelőtt, 1922. március 1-jén hunyt el a korabeli spanyol labdarúgás legnagyobb alakja, a bilbaói Athletic Club örökös legendája…

(Photo by David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images)

A spanyol labdarúgás 1910-1920-es éveinek kiváló gólgyárosa, Rafael Moreno Arazandi, azaz “Pichichi” tiszteletére alapította a Marca 1953-ban az úgy nevezett Pichichi-díjat, melyet minden évadban a La Liga legeredményesebb góllövője tehet a vitrinjébe.

A híres becenevét a törékeny testfelépítéséről kapó kiválóság 1911 és 1922 között a feljegyzések szerint 89 mérkőzésen 83 gólt szerzett az Athletic Club színeiben, mellyel öt alkalommal nyerte meg az északi-, és baszk bajnokságot, valamint négyszer vezette csapatát Király-kupa-győzelemhez. Egész pályafutását a piros-fehér egylet színeiben töltötte. Mindemellett Pichichi tagja volt az 1920-as antwerpeni olimpián ezüstérmes spanyol válogatottnak.

Mindössze 29 esztendős korában vesztette életét a tífusz betegségben 1922. március 1-jén.

1926-ban Pichichi tiszteletére mellszobrot állítottak fel a bilbaói San Mamés Stadionban. A hagyomány szerint minden csapat, amely először lép pályára a létesítményben, annak egy csokor virágot kell elhelyeznie a mérkőzést megelőzően a szobor előtt. Az Athletic stadionjának 2013-as felújítását követően a legenda szobra közvetlenül a játékoskijárók bejáratánál az oldalvonal közelében kapott helyet, így a régi múltra visszatekintő szokás a mai napig működik.

A spanyol gólkirálynak járó Pichichi-trófeát Lionel Messi nyolc alkalommal hódította el. Őt követi a spanyol bajnoki gólkirály címek számában Telmo Zarra hat, valamint Alfredo Di Stéfano, Quini és Hugo Sánchez négy, Puskás Ferenc pedig három elsőséggel.