Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El Clásicó: vasárnap este jön a 282. ‘klasszikus’!

Az El Clásicó a világfutball kétségkívül egyik, ha nem a legnagyobb összecsapása, amely több mint 100 éves múltra tekint vissza Ez idő alatt számtalan felejthetetlen pillanatot és érdekességet foglalt magába a csúcsmeccs – Természetesen statisztikákkal és tényekkel kiegészülve!

(Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto via Getty Images)

Az első olyan adat, amely mellett nem lehet elmenni szó nélkül, az az, hogy az első meccset 1902-ben játszotta egymással a Barca és a Real; ugyanakkor az első bajnoki összecsapásra már 1929 februárjáig várni kellett! Utóbbit a Real Madrid nyerte 2:1-re Barcelonában; ám az idény végén a Barca végül bajnoki címet ünnepelhetett, köszönhetően annak is, hogy Madridban 1:0-ára diadalmaskodott.

Talán kevesen tudják, hogy az ‘El Clásico’ kifejezést sokáig csak kizárólag a spanyol bajnokikra használták – Ahogyan mondani szokás, azóta ahogyan változott a világ, úgy kibővült a ‘klasszikus’ rangadók sora is.

A vasárnap esti lesz minden sorozatot figyelembe véve a két ősi rivális 282. összecsapása. Ebből 248 alkalommal tétmérkőzésen találkoztak a felek, míg 33 barátságos találkozó alkalmával is egymásnak feszültek.

A tétmeccseket figyelembe véve a Real Madrid áll valamivel jobban, kereken 100 győzelemmel, szemben a Barca 96 sikerével – 52-szer döntetlenre végeztek.
Érdekesség, hogy a barátságos találkozókon a Barca fölénye elsöprő: 19-4 a katalánok győzelmi mutatója!

Az El Clásicó történelmében, a különböző statisztikai mutatók leg-jei – A teljesség igénye nélkül

  • Legtöbb gól – Lionel Messi (26) – A korábbi Barca-klasszist követi 18-18 találattal, Real-részről Cristiano Ronaldo és Alfredo Di Stefano.
  • A két csapat jelenlegi játékoskeretét tekintve, 11 találattal Karim Benzema a legjobb góllövő.
  • A legtöbb gólpasszt (14) Lionel Messi osztotta ki.
  • Messi, Sergio Ramosszal karöltve a legtöbbször (45) szerepelt ‘klasszikuson’.
  • A legnagyobb aranyú győzelmet a balncók aratták: Egy mai szemmel szinte elképzelhetetlen kimenetelű meccset játszottak 1943 júniusában, amikor is a Real 11-1 arányban nyert egy kupameccsen, hazai pályán a Barca ellen! Ezen találkozó érdekessége, hogy ez a párharc visszavágója volt, az odavágón a Barca nyert 3:0-ára – Egyes elméletek szerint az igazi rivalizálás itt kezdődött a két csapat között!
  • Az El Clásicó a gólörömöket is külön kategóriába emelte! A közelmúltból ki ne emlékezne Lionel Messi Barca-mezt felmutató, ikonikus ünneplésére 2017 elejéről; majd ugyanabban az évben (augusztus) Cristiano Ronaldo válaszára, amikor a portugál klasszis a saját dresszével ünnepelt hasonlóan (…)