Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb-pótselejtező: Lengyelország a svédeket legyőzve jutott ki a világbajnokságra – videóval

Lengyelország Svédországgal találkozott a play-off döntőben, hogy eldőljön, ki lesz ott a 2022-es katari világbajnokságon. Az elején nem igazán ment a lengyeleknek, jobbak voltak a svédek, ám egy hazai büntető mindent megváltoztatott. A svédek ezután már nem találták a játékukat, így a győzelemmel Lengyelország lehet ott a vb-n.

(Photo by Adam Nurkiewicz/Getty Images)

Az első helyzet a 10. percben érkezett a lengyeleknél, amikor Cash tekerte Lewandowski elé a labdát, ő pedig 7 méterről Krafth és Lindelöf között bólintott a jobb alsó mellé. A 13. percben jött is a svédek válasza, ekkor először 20 méterről próbálkozott Isak, de ezt Szczesnyt vetődve fogta, majd fél perc múlva ő indított Quaisont, akinek a lövése egy védő lábán megpattanva és lelassulva jutott el Szczesnyhez. A 19. percben ismét a Juve kapusának kellett védenie, most Forsberg próbálkozását kellett fognia. A 20. percben Kulusevski lőtt laposan, úgy 7 méterről, de Bednarek hatalmasat blokkolt. A svédeknek jobban feküdt a meccs, míg a lengyelek kicsit tanácstalanok voltak. Végül gól már nem esett a szünet előtt.

A második félidő nagyan hamar beindult, mivel a 48. percben büntetőt kaptak a lengyelek, miután Karlström borította fel Krychowiakot a tizenhatoson belül. Természetesen Lewandowski állt oda a labda mögé, majd a jobb alsóba lőtt a másik irányba dőlő Olsen mellett. Az 58. percben Isak futott fel a jobb oldalon, majd laposan középre lőtt Forsberg elé, akinek a lövését a kivetődő kapus szögletre tolta. A 63. percben Moder verte át Lindelöföt, majd 23 méterről lőtt is, de Olsen sikeresen odaért és védeni tudott. A 73. percben viszont ismét betaláltak a lengyelek: Moder tette le Zielinskinek a labdát, aki zavartalanul mehetett a tizenhatoson belülre, majd a behátráló Olsen mellett a kapu jobb oldalába lőtt. Ezzel belelendült Lengyelország, a 75. percben Bednarek léc alá tartó lövését fogta a kapus, majd egy perccel később Zielinski fejesét védte Olsen. A svédek a 80. percben bevetették Ibrahimovicot is, aki hátha megmenti őket, és egy perccel később már le is fejelt egy labdát, de a jó ütemben kivetődő Szczesny felszedte azt Kulusevski elől. A 90. percben jöhetett volna a harmadik lengyel gól is, amikor Lewandowski fordult rá a labdával a kapura, de Olsen bravúrral védett. A svédek már semmit nem tudtak ezzel kezdeni, így Lengyelország lesz ott a világbajnokságon,

Lengyelország – Svédország 2-0 (0-0)
Helyszín: Stadion Slaski (Chorzów) Vezette: Daniele Orsato (olasz)
Gólszerzők: Lewandowski (49. – büntetőből), Zielinski (73.) ill. –
Sárga lap: Goralski (38.), Moder (52.), Lewandowski (77.), Bielik (81.) ill. Isak (81.), Kulusevski (90+2.)
Kiállítás: – ill. –

Lengyelország: Szczesny – Cash, Glik, Bednarek, Bereszynski – Bielik, Góralski (Krychowiak, 46.), Moder, – Zielinski (Buksa, 89.), Szymansky – Lewandowski. Szövetségi kapitány: Czeslaw Michniewicz.

Svédország: Olsen – Krafth, Lindelöf, Danielson (Ibrahimovic, 80.), Augustinsson – Kulusevski, Karlström (Svanberg, 67.), Olsson (Karlsson, 80.), Forsberg – Isak, Quaison (Elanga, 67.). Szövetségi kapitány: Janne Andersson