Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: elfogadták a sorozat reformját – HIVATALOS

Az UEFA végrehajtó bizottsága a keddi napon jóváhagyta a Bajnokok Ligája sorozatában a 2024-2025-ös idénytől tervezett változtatásokat…

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának keddi bejelentése értelmében a Bajnokok Ligájában a 2024-2025-ös szezontól 32 helyett immár 36 csapat fog szerepelni a főtáblán.

Mint ismeretes, az UEFA már korábban megszavazta, hogy a 2024-2025-ös kiírástól kezdve négy csapattal nő a főtábla mezőnye és 36 klub vehet majd részt a sorozatban. A négycsapatos csoportokat egy nagy tabella váltja fel, és a jelenlegi hat helyett nyolc találkozót játszik majd minden résztvevő különböző ellenfelekkel (az eredeti tervek még tíz mérkőzésről szóltak). Az így kialakult végeredmény alapján az első nyolc helyezett automatikusan a nyolcaddöntőbe jut, a 9-24. helyezettekre pedig rájátszás vár a 16 közé kerülésért.

Az, hogy melyik csapat kivel játssza le a nyolc mérkőzését, a “svájci rendszer” alapján dől majd el, vagyis a párosítások kialakításának alapelve, hogy a közel azonos teljesítményt nyújtó csapatok kerüljenek szembe egy-egy mérkőzésen. A sorsolás mikéntjéről egyelőre nincsenek részletek, annyi biztos csak, hogy minden csapat nyolc különböző ellenféllel találkozik majd, és négy mérkőzést hazai pályán, négyet idegenben játszik le.

Hasonló módon változik a másik két kupasorozat is: az Európa-ligában nyolc, az Európa-konferencialigában hat mérkőzést vív minden csapat a csoportkörben – értelemszerűen nyolc, illetve hat különböző ellenféllel. Mindkét sorozat csoportkörében 36 csapat vesz részt, és egy nagy tabella alapján dől el a továbbjutás.

A csoportküzdelmek tíz héten át tartanak majd, méghozzá úgy, hogy mindhárom sorozatnak lesz egy exkluzív hete: lesz egy olyan hét, amelyiken csak a Bajnokok Ligájában rendeznek mérkőzéseket, egy, amelyiken csak az Európa-ligában, és egy, amelyiken csak egy az Európa-konferencialigában.