Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

FA-kupa: tizenegyesek döntöttek, a Pool legyőzte a Chelsea-t! – videóval

A Liverpool az Angol Ligakupa döntőjéhez hasonlóan az FA-kupában is felülmúlta a Chelsea-t: a trófea sorsa ezúttal is gól nélküli döntetlent, hosszabbítást és tizenegyespárbajt követően dőlt el.

(Photo by Matthew Ashton – AMA/Getty Images)

A találkozót egyértelműen a Vörösök kezdték jobban: Luis Díaz különösen is veszélyesen futballozott, ám a középre tett labdáiról rendre lemaradtak a társak. A 9. percben Díaz ziccerben a kapujából kimozduló Édouard Mendybe lőtte a labdát. A Chelsea komolyabban a 23. percben mutatta meg magát, ekkor Christian Pulisic rontott. Az első játékrész legfontosabb pillanata Mohamed Salah sérülése volt: az egyiptomi fél óra elteltével kénytelen volt elhagyni a pályát, ami igencsak érdekes a Bajnokok Ligája-finálé közeledtével. Az elképesztő iramot hozó első félidő Romelu Lukaku gólhelyzetével zárult, a belga ballal lőtt mellé.

A fordulást követően megint a liverpooliak előtt adódtak a nagyobb lehetőségek. A Salah helyére érkező Diogo Jota többször is remekül játszott össze Díazzal, akinek sorra maradtak ki nagyobbnál nagyobb helyzetei. A londoniak részéről Marco Alonso jegyezte a legveszélyesebb kísérletet, méghozzá egy szabadrúgást, ami a keresztlécen csattant. A rendes játékidő végéhez közeledve két Pool-kapufa is esett, előbb Díaz, majd Andy Robertson járt közel a gólhoz. Végül egyik gárda sem tudott túljárni a másik eszén, következhetett a hosszabbítás.

Az első 15 perc nem hozott különösebb izgalmakat, leginkább az óvatoskodásról szólt. Egyik csapat sem mert nagyot kockáztatni. A nagyszerűen játszó, ám helyzeteit elhibázó Luis Díazt Roberto Firmino váltotta. A térfélcsere után hasonló volt a forgatókönyv, mindkét csapat a büntetőpárbajra készült fejben.

A szétlövésben a londoniak csapatkapitánya César Azpilicueta a második körben hibázott, míg az ellenfél részéről Sadio Mané tizenegyesét védte Mendy. A hetedik pár során Alisson hárította remekül Mason Mount lövését, a győztes találatot pedig Kostas Tsimikas jegyezte.

Anglia, FA-kupa
Chelsea FC – Liverpool FC 0–0 (tizenegyesekkel 5–6)
Helyszín: Wembley Stadion; Játékvezető: Craig Pawson
Sárga lap: James (77.)

Chelsea: Mendy – Chalobah (Azpilicueta 106.), Silva, Rüdiger – James, Jorginho, Kovacic (Kanté 66.), Alonso – Mount, Pulisic (Loftus-Cheek 106. / Barkley 120.) – Lukaku (Ziyech 85.). Vezetőedző: Thomas Tuchel.

Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk (Matip 91.), Robertson (Tsimikas 111.) – Keita (Milner 74.), Henderson, Thiago – Salah (Jota 33.), Mané, Díaz (Firmino 98.). Vezetőedző: Jürgen Klopp.

A találkozó videós összefoglalója: