Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Női BL: a Lyon a Barcelona legyőzésével vette vissza a trónt – videóval

A szombat esti órákban rendezték meg a női Bajnokok Ligája 2021-2022-es kiírásának fináléját a címvédő Barcelona és a sorozat rekordbajnokának számító Olympique Lyon csapatai között a torinói Juventus Stadionban…

(Photo by Valerio Pennicino/Getty Images)

Az Olympique Lyon csapata fantasztikus első félidei játékának köszönhetően 3-1-es győzelmet aratott a Barcelona ellen a női Bajnokok Ligája döntőjében.

A Lyon hatalmas lendülettel kezdte az összecsapást, és egy perc után Bacha távoli szabadrúgása csak centikkel ment a kapu fölé. Az első öt perc végeztével viszont már semmi sem menthette meg a katalánokat a góltól: Amandine Henry az ellenfél térfelén történő labdaszerzést követően jó 25 méterről hatalmas gólt lőtt a tehetetlen Panos kapujába. Az első tíz perc után a Barcelona is elkapta a fonalat és egymás után vezették a veszélyesebb támadásokat, egy mintaszerűen kijátszott akció végén Hermoso lövését Endler bravúrral védte. Menet közben Carpenter egy rossz mozdulat következtében súlyosnak tűnő sérülést szenvedett, és az OL már az első negyedórán belül cserére kényszerült. A katalánok nyomása ellenére a játékrész derekánál Bacha baloldali beadását a hosszú oldalon érkező Ada Hegerberg közvetlen közelről gyönyörű fejessel váltotta gólra, 2-0-ra növelve a francia csapat előnyét. A második bekapott góltól a Barcelona látványosan szétesett, a Lyon pedig vérszemet kapott, és sorra alakította ki a helyzeteket, különösen Hegerberg bizonyult aktívnak. A 33. percben az OL támadói már az ötös előterében adogattak, a Barca-védelem képtelen volt tisztázni, végül Catarina Macario pofozta a hálóba a játékszert közvetlen közelről. Újabb néhány perccel később egy ellentámadás végén Hegerberg lőhetett volna újabb gólt, de Panos nagyszerű vetődéssel állta lövése útját. Még a szünet előtt szépíteni tudtak a katalánok, miután Hansen bejátszását Alexia Putellas a tizenhatoson belülről kapásból lőtte a kapuba.

A szünetben a hátrányban lévő Barcelona csapata Hermoso helyett Oshoalát küldte pályára. A katalánok igyekeztek folytatni a felzárkózást, de jóval megfontoltabbnak tűntek, mint az első játékrész hajrájában, így bár stabilabbak voltak, csak elvétve tudtak helyzeteket kialakítani. Tíz perc elteltével Guijarro Gutierrez jól vette észre, hogy kint áll a kapus, azonban a kezdőkörből megeresztett lövése a felső lécet találta telibe. Egy óra játék után a Barca pályára küldte Martenst is a kispadról, ezzel is remélve a támadójáték serkentését. Egyre küzdelmesebben alakult a mérkőzés, a kezdetekben látott őrült iramot egyik csapat sem bírta, ráadásul a kemény fizikai játékban gyakran ápolásra szorult egy-egy játékos. Nagyjából a 60. perctől kezdve rendszerint hosszabb-rövidebb időre megállt a mérkőzés, nem tudott folyamatos játék kialakulni. Amikor éppen játékban volt a labda, akkor a Barcelona birtokolta jóval többet, de a Lyon védelme minden egyes próbálkozásukat hatástalanítani tudta. A rengeteg játékmegszakítás miatt hét perc hosszabbítást rendeltek el. A ráadás alatt is a Barcelona próbált volna helyzeteket teremteni, de erőfeszítéseik hiábavalóak voltak, ráadásul még Hegerberg szerezhetett volna újabb gólt, kapáslövése azonban a kapufát találta el. A Lyon 3-1-re megnyerte a mérkőzést.

A Barcelona tavalyi sikere után az Olympique Lyon visszafoglalta a Bajnokok Ligája-serleget, melyet nyolcadik alkalommal hódított el.

FC Barcelona – Olympique Lyon 1-3 (1-3)
Helyszín: Juventus Stadium, Torinó Vezette: Lina Lehtovaara (finn)
Gólszerzők: Putellas (41.), ill. Henry (6.), Hegerberg (23.), Macario (33.)
Sárga lapok: Mapi Leon (33.), Paredes (85.), ill. Hegerberg (45+3.), Macario (64.), Morroni (90+4.)
Kiállítva: – ill. –

FC Barcelona: Panos – Torrejon (Crnogorcevic 59.), Paredes, Mapi Leon, Rolfo – Bonmati, Guijjaro Gutiérrez, Putellas – Hansen, Hermoso (Oshoala 46.), Caldentey (Martens 59.). Vezetőedző: Jonatan Giráldez.

Olympique Lyon: Endler – Carpenter (Buchanan 14.), Renard, Mbock (Cayman 81.), Bacha – Horan, Henry, Macario – Cascarino (Morroni 81.), Hegerberg, Malard (Le Sommer 73.). Vezetőedző: Marc Neddo.