Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Rossi: “Mindenki nagy áldozatokat hozott a csapatért”

A magyar válogatott 4-0-s győzelmet aratott Anglia ellen a Nemzetek Ligája utolsó júniusi fordulójában, ezzel vezeti elitkörös csoportját…

(Photo by Michael Regan – The FA/The FA via Getty Images)

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi hosszabb értékelést tartott a fölényes magyar diadalmenet után:

“Tudtuk, hogy nehéz meccset játszunk majd Anglia ellen, amelyen szenvednünk kell. Nos, szenvedtünk is, de együtt tettük. Mindenki nagy áldozatokat hozott a csapatért, mindenekfelett a csatárok, akik rengeteget futottak, és sokat segítettek a csapatnak, ők jelentették az első védelmi vonalat. Az első félidőben a jobb oldalon többször megbontották a védelmünket, ezáltal a középpályássorunk és a védelmünk mögé került az ellenfél, olykor szerencsések voltunk. Ugyanakkor szerencse nélkül nem is lehet ilyen eredményt elérni. Igen, elismerem, olykor mázlink volt, csakhogy a játékosok egytől egyik betartották a taktikai utasításokat, mindenki a csapat érdekeit helyezte az első helyre, márpedig a múltban többször bizonyítottuk, hogy ha egységes csapatként futballozunk, bármelyik vetélytárs dolgát megnehezítjük. Természetesen két lábbal a földön maradunk, akkor is, ha úgy szereztünk négy meccsen hét pontot, hogy kétszer játszottunk Angliával. Senki sem számított arra, hogy négy meccs után vezetjük a csoportot, úgyhogy a játékosaim, a stábom, és egész Magyarország miatt nagyon boldog vagyok.

Csányi Sándor elnök úrnak, és Orbán Viktor miniszterelnök úrnak is azt mondtam a kinevezésem után, hogy szeretnék nyomot hagyni a magyar futballban. Azt hiszem, ez most megtörtént. Előbb-utóbb mindenkit elér a halál, ez az egyetlen demokratikus dolog a világban. Bízom benne, hogy ez nálam minél később jön el, viszont abban biztos vagyok, hogy amikor eljön ez a pillanat, akkor utána a stadionokban egy perces néma csenddel emlékeznek majd rám. Ez is nagy eredmény számomra.

Azért mondom, hogy szerencsések voltunk, mert az angol válogatottnak is megvoltak a helyzetei, ám ezek így vagy úgy, de kimaradtak. Ezzel szemben mi szinte az összes lehetőségünket gólra váltottuk. Ez most ilyen este volt, de nagyon ritkán fordul elő ilyesmi a labdarúgásban. A mai meccstől függetlenül Anglia továbbra is ott van a világ legerősebb csapatai között, a világbajnokságra esélyesként utazik, ennek fényében a 4-0-s győzelem csodának hangzik. Csakhogy a futballban a csodákat nehéz megismételni, úgyhogy most csak annyi a feladatunk, hogy kiélvezzük ezt a sikert.

Hogy őszinte legyek, még a játékosok és a szakmai stáb tagjai sem fogták fel a mostani győzelem jelentőségét, és azt, hogy mit értünk el az elmúlt napokban. A futballban ugyanakkor gyorsan változik minden, szeptemberben már ismét Németország és Olaszország következik, utóbbi az egyetlen csapat, amelyik legyőzött minket a Nemzetek Ligája mostani kiírásában. Mondjuk, mivel olasz vagyok, mondhatjuk, hogy kedveskedtem a hazámnak egy kis ajándékkal…A viccet félretéve, Magyarország az utóbbi években nem volt azon a szinten mint a dicső múltban, még most sincs, viszont egy olyan országról beszélünk, ahol imádják a sportot. Nemcsak a labdarúgást, hanem nagyon sok más sportágat is, és örülök, hogy most adhattunk valamit a magyar szurkolóknak. Hogy mikor éreztem biztosnak a győzelmet? Egy perccel a vége előtt már sejtettem, hogy innen nem tudjuk elveszíteni. Nagy ünneplés viszont nem lesz, a játékosok az öltözőben énekeltek néhány magyar dalt, én pedig szerda este a Red Hot Chili Peppers koncerten lazítok majd.”

A Nemzetek Ligája küzdelmei szeptemberben folytatódnak tovább.

A csoport aktuális állása

Standings provided by SofaScore LiveScore